Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jesteśmy na podobnych etapach pracy ja mam filtrację ty masz szkło ;-)

Jak już masz wszystkie graty do do budowy to chyba warto się pokusić . Tak jak pisałeś ten zbiornik ma być inny ;-). Kubły pewnie już były . Nie spotkałem na forum nikogo kto by żałował że zbudował taki system . Ja też zainspirowałem się filmem Stana ;-).

Jeśli masz mało miejsca to spróbować by można zmontować na wężach elastycznych ( takie które się nie zaginają ). Pamiętaj , że biologie możesz trochę upchnąć ( podobno bezobsługowa ) Dostęp do mechaników potrzebny z oczywistych względów .

Ja zabrałem się za budowę od filtracji i oświetlenia ze względu na KASE . Gdybym najpierw kupił szkło to pewnie bym skończył z kubełkami i oświetleniem standardowym ;-)

Ja kibicuje !!!

Tu masz moje wypociny uzupełnione o stałą podmianę wody :

Opublikowano

No to cieszę się że jest kibic !!! właśnie dziś padł mi jbl 900....także sprawa jest chyba się klaruje od jutra zaczynam klejenie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy do akwarium o wymiarach 200x50x50 wystarczy taka jedna POMPA CIRCULATOR 2000 AQUAEL? Czy lepiej kupić dwie 1000 lub 1500? Chodzi głownie o to czy lepiej się sprawdzi jedna pompa o większej mocy czy dwie o słabszej po przeciwnej stronie akwa.

Opublikowano
carpov pochwal się jak wyszedł narurowiec, jestem ciekaw efektu końcowego ;)

Może być ten JVP-101B 3000 L/H ? I jak go najlepiej ustawić bezpośrednio pod powierzchnia wody czy tak aby zbierał co jest na dnie?

Opublikowano
carpov pochwal się jak wyszedł narurowiec, jestem ciekaw efektu końcowego ;)

Heh :sad: idzie to jak krew z nosa....z kilku powodów. Jak na złość akurat teraz (czyt. ostatni miesiąc) mam dużo dodatkowej pracy która zajmuje mi wszystkie popołudnia, żeby było weselej to dodatkowo w samą wigilię strzeliła mi rurka z ciepłą wodą w łazience..no i mam nieplanowany remont łazienki.

Jestem mega wku..ny bo szkiełko puste stoi a ryby duszą się w akwa przejściowym.

Coś tam grzebnę....ale nic to, w końcu kiedyś stanie.

STAN PRAC NA DZIEŃ DZISIEJSZY:

- poklejone doloty i wyloty z akwa

- skompletowana i poklejona cała hydra związana z (pół)automatyczną podmianką

- sklejona instalacja z 2 równoległymi narurowcami (mechanik)

- w 70% sklejona pozostała część 3 narurowców + bybass (bio+chem)

I teraz pytania do was:

1) Niepokoi mnie jedna sprawa. Śrubunki do pompy grundfosa mam stalowe/żeliwne?. Jakie macie u siebie zastosowane...bo raczej pewne że jak dostaną wodę to pojawi się ruda.

2) Czym kleiliście u siebie rury...bo jak oglądam wasze filmy to instalacja jest czysta, estetyczna nie widać klejenia..u mnie wręcz przeciwnie.

-- dołączony post:

Co do śrubunku pompy - potraktowałem go wodą i mamy to

%255BUNSET%255D

IMAG0689

Olać rudą czy montować stalowe (zabezpieczone) pomalowane na czarno ?

Opublikowano
1) Niepokoi mnie jedna sprawa. Śrubunki do pompy grundfosa mam stalowe/żeliwne?. Jakie macie u siebie zastosowane...bo raczej pewne że jak dostaną wodę to pojawi się ruda.

Korpus pompy C.O. też masz żeliwny, jak woda będzie non stop w układzie to rudej nie będzie ;)

Opublikowano

Tym się nie przejmuj.

2) Czym kleiliście u siebie rury...bo jak oglądam wasze filmy to instalacja jest czysta, estetyczna nie widać klejenia..u mnie wręcz przeciwnie.

Tak tylko jest na zdjęciach u mnie także miejsca klejone wyglądają -tak sobie ale kto by sie tym przejmował. Najważniese aby wszystko było szczelne.:D

Opublikowano

Widzę że w szafce masz klej do rur , i masz racje jest on inny od tych przeźroczystych jednak bym się tym nie martwił , ja mam połowe na przeźroczystym a resztę na takim samym jak ty . I w dodatku wydaje mi się że lepiej się kleji na ten drugi (miodowy ).