Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam akwarium o wymiarach 145 długość 35 szerokość 30 wys. ma 152l

Prosiłbym o pomoc w obsadzie myślałem o P. Saulosi 3+9 tylko nie wiem czy nie będzie zbyt dużej agresji samców i czy akwa nie za małe na pyszczaki (powierzchnia dna w miarę ale litraż kiepski)

Opublikowano

Witaj, faktycznie litraz nieduzy ale w malawi wazna jest dlugosc ktora masz nienajgorsza i glebokosc choc tu moglaby byc wieksza.Wysokosc nie odgrywa az takiej roli.Mysle, ze w tym zbiorniku mozesz pokusic sie o taka obsade jak planujesz.To ze beda 3 samce ma swoje plusy jak i minusy.Rywalizacja samcow bedzie zmuszala silniejsze z nich do lepszej ekspozycji swoich zalet czyli barw ;) nie wiadomo jednak jak to bedzie pod wzgledem agresywnosci.Gdy samce beda ze soba w tym zbiorniku od samego poczatku jest szansa, ze beda sie w miare dobrze dogadywac.Jezeli zas zauwazylbys zbyt duza agresje wzgledem ktoregos z samcow to poprostu zredukujesz ich liczbe o najslabszego osobnika samice pozostawiajac w takiej liczbie jak na poczatku lub tez redukujac do 7-8 sztuk to juz zalezy od ciebie i poczucia estetyki i nadmiaru koloru zoltego w baniaku.Reasumujac dalbym taka obsade jak planujesz a w razie koniecznosci korygowalbym.Pozdrawiam i zycze samych sukcesow w hodowli ;)

Opublikowano

To nie jest duża ryba i mogłoby się udać, gdyby nie bardzo kichowate wymiary akwarium. Po wsypaniu piasku i odjęciu kilku cm do krawiędzi do poziomu wody zostanie z 22cm słupa wody? Niestety słaba opcja. Druga sprawa: agresja samców przy dorastających rybach będzie znaczna i trudno ci będzie się pogodzić ze stratami w obsadzie.

Opublikowano

no ale czy taki uklad saulosi da rade w tym baniaku czy nie? wiem ze muszlowce z tanganiki dadza rade ale jakos malawi mnie bardziej inspiruje. mialem kiedys saulosi 1+4 w 126l i zbiornik troche

maly niby minimum ale ryby nie czuly sie tam dobrze. Akwarium stoi na komodzie puste i czeka

Opublikowano

Dla multików rezydujących przy dnie zbiornik idealny,ale pysczaki malawijskie będą miały bardzo ciasno.Chyba,że planujesz większe akwarium a póki dorosnie obsada zbuduje się większe. Wtedy to może służyć jako kotnik/przedszkole.

Opublikowano

Czy utrzymasz 3 samce nikt ci nie da stuprocentowej odpowiedzi, te ryby to indywidualiści i może się okazać że zostanie jeden. Ja osobiście poleciłbym ci do takiego akwa. Melanochromis interruptus 1+4 i żeby nie było za żółto Labidochromis spec. 'Mbamba' w takim samym układzie. Oba gatunki lubią skały więc niski baniak nie będzie dla nich zbyt uciążliwy.

----------------

Wierzę że do roku chwycisz bakcyla i powiększysz im lokum :)

Opublikowano

Ja bym jednak spróbował. Jeżeli w 112stce, która jest tylko po 5 cm wyższa i szersza za to wiele krótsza udaje się utrzymać harem saulosków to myślę, że i tu by się udało. Spróbowałbym z 3 samcami saulosi albo z obsadą, którą zaproponował eliot

Opublikowano

Tak jak mowilem mialem saulosi w 126l na poczatku bylo ok samiec obral rewir ryby tarly sie ale pozniej jak zmienilem aranzacje juz tak nie bylo ryby sie gonily i byly niespokojne ogolnie to mialem wrazenie ze maja za ciasne mieszkanko. mysle ze sprobuje uruchomic to akwa podziele je mniej wiecej na trzy rewiry poczekam az dojrzeje i wpuszcze p.Saulosi mysle o 2+6 lub 3+8 i bede bacznie obserwowal zachowania ryb. Czytalem ze w malawi wazna jest pow. dna a wysokosc jest mniej istotna.udalo mi sie znalesc takie akwa idealne na moja komode, mysle ze w przyszlosci jak reszta rodziny zakceptuje malawi to pojawi sie baniak 375 lub 450l.