Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem. Czy w przypadku 2 swietlowek muszą byc dwa osobne kable z dwoma wlaczmikami?

-- dołączony post:

Czy kostka połączyć to razem?

Opublikowano

Jesli maja byc zupełnie niezależne to tak.

Jesli chcesz włączać jednym włącznikiem dwie świetlówki na raz to nie.

W przypadku gdy wystarczy jeden włacznik to po podłaczeniu pierwszej świetlówki przedłuż kable i podłacz równolegle drugą, trzecią, czwarta itd...

Opublikowano
Wydaje mi się że schemat jest zrobiony w zależności od rodzaju statecznika, natomiast świetlówki są te same. A to link do stronki z tymi świetlówkami

http://www.led-system.pl/swietlowki_liniowe_led_akwarystyczne.html

Mam nadzieję że to nie jest żadna wyj......

Powtarzam ...te schematy dotycza 2 roznych swietlowek LED- zasilanych jednostronnie i dwustronnie!

Producenci dla ich odroznienienia stosuja czesto inne kolory trzonkow G13 i tak np . kolor szary to swietlowka ktora zasilamy jednostronnie a bialy dwustronna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Świetlówki dojechały jakiś czas temu i dziś zaczynam je instalować.

Pytanie brzmi czy statecznik sprawia iż świetlówka led nie świeci wcale czy osłabia jej działanie ?

Pytam ponieważ zacząłem przerabiać pokrywę, wyjąłem tylko startery, podłączyłem i ledy świecą.

Opublikowano

Jezeli to belka Diversy to nie zabieraj sie do jej rozbierania i przerabiania, jezeli sie na tym nie znasz. Straty przy tym poborze produ na dlawikach nie sa duze , spadek napiecia tez jest minimalny tak ze nic nie rob tylko wykrec startery i to wszystko....

Opublikowano

Dokładnie to belka Diversy. Nawet nie wiem jak to rozebrać bo wszystko jest w środku.

Pytam ponieważ rozczarowałem się tymi świetlówkami ledowymi. Barwa niby 10 000K a wygląda gorzej niż na zwykłych świetlówkach T8 - światło żółtawe. Myślałem że to może wina statecznika, albo sprzedawcy.

Opublikowano

Zrobię jeszcze fotkę podłączonej świetlówki led o załączę.

-- dołączony post:

Kolejny problem. Włożyłem ponownie stare świetlówki i po podłączeniu jednej z nich belka strasznie hałasuje. Gdy ją wyłączę jest ok. Jeśli belkę przewrócę o 180 stopni to nie hałasuje. Czy coś w środku się poluzowało i powoduje drżenie ?

Załączam fotki akwa i świetlówki. Co o tym sądzicie, jest 10 000K ?

post-8415-14695715768763_thumb.jpg

post-8415-14695715770524_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo mozliwe ze jest to cos kolo 10kK

Szczegolnie po tym niebieskim pasku u gory akwarium.

Wg mnie nie wyglada zle.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka