Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Się mię wydaje prosta sprawa.

Im lepiej dopasowana (wydajniejsza, z zapasem, jakość

i objętość złoża biologicznego) filtracja biologiczna, tym

większe podmiany są bezpieczne - jeśli mówimy o stabilności

biologicznej zbiornika. Zakładam wodę bez syfu lub uzdatnioną

i dopasowaną twartościowo do wody w zbiorniku, bo wahania

GH/KH/pH wpływają na równowagę jonową.

milc

Opublikowano

ja zawsze plucze w kranowie - ale z drugiej strony tez od razu widzialabym jakbys ei cos zle dzialo - ale narazie nic sie nie dzialo i nie dzieje zelgo

- pilnuje jedynie tego zeby temp nie byla zbytnio inna - ale wiem ze ph mam podobne i w akwa i w kranie - dobrze ze o tym wspomniales

Hej

Jesteśmy ziomalami. Mieszkam na osiedlu Wschód. Akurat mamy to szczęście że woda w Pruszczu jest dość dobrej jakości (mam kumpelę w wodociągach która co jakiś czas weryfikuje mi moje wyniki)

Ale też niestety nie wszędzie jest tak różowo. W wielu miejscach żeby woda nadawała się do czegokolwiek stosuje się wiele różnych związków chemicznych, które na ludzi nie wpływają w sposób odczuwalny, nawet ryby pewnie dają sobie z nimi radę, ale co do jednokomórkowych organizmów jakimim są bakterie to miałbym sporo wątpliwości

A zresztą jaki to broblem przypłukać ceramikę w wiaderku wody spuszczonej z akwa zamiast w kranówie???

pozdro

Opublikowano

Hej

Jesteśmy ziomalami. Mieszkam na osiedlu Wschód.

pozdro

:) no to rzut mokrym beretem :) ja mieszkam niedaleko pogotowia :)

A zresztą jaki to broblem przypłukać ceramikę w wiaderku wody spuszczonej z akwa zamiast w kranówie???

pozdro

problem zaden - ja tylko czasem lubie jesli rozwinie sie temat - zeby jak ktos to przeczyta, a jeszcze nie do konca wie o co w tym wszystkim chodzi, to wiedzial w czym rzecz, a nie umieral ze strachu i zgryzoty jesli jednak bedzie to musial przeplukac w kranowie z jakiegos powodu :)

Opublikowano

wloknina moze sluzyc tylko jako mechaniczny filtr - (za szybko sie zapycha) - takie jest moje skromne zdanie - czyli najszczesciej jako prefiltr przed czescia biologiczna - wiec jak sie zapcha, spadnie przeplyw to wtedy wloknina wek :)

Opublikowano
wloknina moze sluzyc tylko jako mechaniczny filtr - (za szybko sie zapycha) - takie jest moje skromne zdanie - czyli najszczesciej jako prefiltr przed czescia biologiczna - wiec jak sie zapcha, spadnie przeplyw to wtedy wloknina wek :)

Daktego tak jak adi napisała włóknina się bedzie szybko zapychać i imho jestem zdania ze lepiej włóknine z kubła wywalić całkiem i na zawasze a założyć prefiltr na zasysie.

Opublikowano

Hej

jak kupiłem sobie kubeł to wymieniałem tą włókninkę tak jak mówiła instrukcja czyli co miesiąc. Później zauważyłem że filtr i tak przepuszcza przez siebie jakieś drobne farfocle i zacząłem stosować 2 włókniny na raz (nie miałem jeszcze wtedy filtra wew.) A jak kupiłem pożądny wewnętrzny odkurzacz, zasypałem cały kubeł ceramiką, na wlot założyłem prefilterek, włókninę wywaliłem i jest syper. Woda ma dobre parametry, jest idealnie klarowna a kubeł już tak szybko się nie zapycha. I taka kombinacja jest chyba najlepsza i z racji tego zdecydowanie najczęściej stosowana. Polecam

pozdro

Opublikowano

Ale prefilter też ulega zanieczyszczeniu i co jakis czas też go chyba czeba czyścić tzn. gabke czy wate wywalić i zastąpić naową w koszyku, więc pewnie z dwojga złego lepiej juz ten prefilter czyścić. Taniej i szybciej :lol:

Opublikowano

imho - wloknine lepiej wywalic - z tego powodu ze nie da sie jej do konca dobrze wyplukac - a nie jest to koszt jakis wielki, bez przesady - i raz ze jej skutecznosc bardzo szybko spada, a dwa to to ze to co w niej zostaje nie wyplukane zaczyna potem sie psuc delikatnie rzecz ujmujac :)

wiec lepiej i bezpiczeniej wloknine wymenic; gabke wystarczy wyplukac