Skocz do zawartości

Mętna - zielona woda po awarii prądu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa tygodnie temu byłam na kilkudniowym szkoleniu z pracy, od sąsiadów dowiedziałam się, że w tym czasie przez kilka godzin nie było prądu. Po powrocie woda w moim akwarium stała się mętno - zielona. Zastosowałam włókninę JBL Symec Micro do filtra kubełkowego i problem zniknął.

Niestety po kolejnym wyjeździe pboblem znów powrócił. Woda jest zielona, mętna, wygląda to tak jakby unosił się w niej dym. Zastanawiam się co może być tego powodem. Jedyne co zmieniałam w moim akwarium to nowa pokrywa aluminiowa kupiona we wrześniu z mocniejszym oświetleniem T5 2 świetlówki 54W ( wcześniej miałam jedną świetlówkę 30W) oraz nowe tło strukturalne Juwel STR 600. Jak na razie stosuję watę zamiast gąbki na filtrze mechanicznym, zatrzymuje się na niej zielony osad. Ale chcę rozwiązać problem do końca i poznać przyczyny zielonej wody, a nie naprawiać na okrągło skutki. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Akwarium 240l

Filtr zewnętrzny biologiczny: JBL Cristal Profi e901

Filtr wewnętrzny mechaniczny: Aquael Circulator 2000

Oświetlenie T5 2x 54W Sylvania Aquastar & Philips

Obsada:

Pseudotropheus elongatus mphanga (dorosłe) 1+3

Red-red x7 (maluchy 3cm)

Maingano x6 (maluchy 3cm)

Rośliny: Anubias x2

Parametry wody mierzone testami kropelkowymi JBL:

pH 8,0

NO2 0,025

NO3 30

NH4 0

PO4 0

Opublikowano

Najprawdopodobniej masz zakwit zielonych glonów. Podmiana ograniczenie oświetlenia i karmienia + dobra filtracja i powinno minąć. Możesz przepłukać kubeł w wodzie z akwa bo pewnie w nim też zielono ;).

Opublikowano

Wiem, że mam zakwit glonów, ale szukam przyczyny. Podejrzewam, że zwiększenie ilości światła (przejście z jednej świetlówki 30W na dwie 54W) i wymiana świetlówek na nowe były głównym powodem zakwitu glonów. Dodatkowo brak prądu przyczynił się do zaburzenia równowagii biologicznej w akwarium.

Myślałam o wkładzie do filtra Sachem Purigen, ale chyba jednak zdecyduję się na lampę UV.

Nigdy nie stosowałam lampy UV, będę musiała ją kupić. Czy możecie mi jakąś polecić?

Opublikowano

Firma praktycznie obojętna, moc min. 11W. Podłącz za filtrem biologicznym, najlepiej na bypass'ie i ustaw dość słaby przepływ~200-300 l/h.

Przyczyną zakwitu może być nowe, dużo mocniejsze oświetlenie. Powinnaś je zwiększać stopniowo. Brak prądu "pomógł" glonom.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czy taka lampa UV będzie odpowiednia do akwarium 240l?

http://allegro.pl/lampa-uv-11w-sterylizator-uv-c-na-glony-chor-i3682122857.html

Z opisu wynika, że lampę UV montuje się w połowie węża wylotowego z kubełka.

Mam kilka pytań:

1) Czy ten sterylizator nadaje się do podłączenia pod filtr kubełkowy JBL Cristal Profi e901?

2) Muszę przeciąć wąż wylotowy w połowie i "połączyć go" lampą UV, dobrze rozumiem?

3) Jak ustawić/ zmniejszyć przepływ?

4) Jak długo stosować lampę UV - do pozbycia się zakwitu glonów, czy 3-4 dni wystarczy?

Opublikowano

1) Nadaje się.

2) Możesz tak zrobić, chociaż lepszy byłby bypass tzw obejście.

3) Jak wyżej, ale spróbuj na normalnym przepływie.

4) Myślę, że 48 godzin wystarczy.

5) Ogranicz oświetlenie.

Opublikowano

Na zieloną wodę bardzo dobry jest środek Clynol. Tanie i dość szybkie rozwiązanie. Lampa UV też pomaga ale koszt nieco większy. Kupiłem w zeszłym tygodniu lampę UV wewnętrzną i jestem bardzo zadowolony z efektu. Jej plus jest taki, że wystarczy założyć na wylot filtra zewnętrznego lub wewnętrznego bez konieczności cięcia i łączenia czegokolwiek. Oto aukcja:

http://allegro.pl/lampa-uv-10w-sterylizator-uv-c-wewnetrzna-i3759521225.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Super jest ta wewnętrzna lampa UV, dziękuję JemioloSeba :D Bardzo wygodna w użyciu i co najważniejsze obejdzie się bez cięcia węża.

Mam jeszcze jedno pytanie co do zmniejszenia oświetlenia.

Chciałabym zmienić moje oświetlenie z dwóch świetlówek T5 na jedną, jaka moc będzie wystarczająca?