Skocz do zawartości

Czy to wina wody ?


Ewcia30

Rekomendowane odpowiedzi

Korzenie zakwaszają wodę i nie powinny być w akwarium z pyszczakami, są jednak osoby które mają je w dużych zbiornikach i nic się nie dzieje. Ja uważam że powodem tego stanu rzeczy jest nagła zmiana warunków plus zmiana diety (wiesz czym karmił ryby hodowca)? powinien powiedzieć przy sprzedaży czym karmił.

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie wiem czym karmił.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobić restart.

Oddam glonojada, sprzedam korzeń i kamienie a kupie wapień filipiński, no i zmienię świetlówki.

Podpowiedzcie mi jak dobrze zrobić restart, bo nie chcę popełnić żadnych błędów. Czy coś zmienić z wkładów w filtrze kubełkowym, bo mam tetre 1200, który składa się z gąbek, waty, biokul i ceramiki.

-- dołączony post:

A może jednak nie robić restartu, tylko wymienić 50 % wody, oddać glonka, kupić jedną rybę i karmić inną karmą (tamte już poszły do kosza) i obserwować co się będzie działo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj, wkłady filtra są dobre. Na początek wygotuj piach i wyczyść filtr (nie używam bakterii). Pamiętaj że najtrudniejszy jest pierwszy miesiąc przy zakładaniu akwarium (teoretycznie ryby można wpuścić po dwóch tygodniach). Odradzam na początek wkładania ozdób chyba że wiesz że są bezpieczne. Nie wiem co autor Kazimierczyk miał na myśli pisząc ,, woda jest stosunkowo miękka" woda w jeziorze ma ph 7,7-8,9 i jest na pewno twarda i taka powinna być. Przed napełnieniem zbiornika(jeżeli rury od wody masz miedziane) pamiętaj o spuszczeniu kilkunastu litrów w kanał. Na koniec kupujesz dwie rybki wlewasz je z wodą do wiaderka dolewasz tyle samo wody ze swojego akwarium i czekasz 20 minut. Po takim czasie ryby powinny oswoić się z nowymi warunkami, możesz wpuszczać ryby. Temperatura wody 24-26 ,przy podmianach, ja dolewam połowę wody zimnej z kranu. Pyszczaki to wytrzymałe ryby tylko pośpiech jest tu niewskazany.

pozdrawiam

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę mam miedziane rury i nigdy nie spuszczałam wody :( może to je truło.

Czy jak kupię kamień filipiński, to też na razie go nie wkładać?

Jakie świetlówki najlepiej kupić i filtr wewnętrzny? Mam zwykły gąbkowy i chcę go zmienić na jakiś lepszy.

W piątek jadę do sklepu Malawi w Sosnowcu i chciałabym miej wiedzieć co kupić.

Dzisiaj ostatnie saulosi mi padło :( a glonkowi nic nie jest i ma się dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No3 jest ważne .Teraz Musisz sobie przypomnieć czy czasami po podmianie ryby nie zaczynały się dziwnie zachowywać . Na ogół po podmianach ryby zaczynają się się lepiej czuć pływają po całym baniaku , podchodzą do tarła wstępuje w nich nowe życie :P Bynajmniej u mnie tak jest Pozdrawiam

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę mam miedziane rury i nigdy nie spuszczałam wody


Najbardziej szkodliwa woda z instalacji miedzianej jest w godzinach rannych jak woda zalega tam jakiś czas. W Indiach setki dzieci chorowały na marskość wątroby od gotowania posiłków w miedzianych naczyniach. Zmierzyć to można zapewne w wodociągach, dla pitnej wody to do 2 miligramy na litr.;)

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.