Skocz do zawartości

Podmianka ciągła czy okresowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie w innym dziale .

Jako że jestem na etapie budowy narurowca to mam pytanie związane podmianą wody.

Mam pod "akwarium" bieżącą wode ciepłą i zimną oraz możliwość doprowadzenia kanalizy.

Jakie są za i przeciw ciągłej podmiany .

Jeśli bym miał zrobić ciągła , przy lustrze wody przelot z kanalizy 32mm grawitacyjnie bez zbędnych zaworów i innych dupereli . A wlot wody przez zawór grzybkowy.

Opcja druga to zawór za pompą do spuszczania , a nalewanie tak jak wyżej.

Na wejściu wodu do domu mam dwa narurowce szeregowo 10 i 5 mikron.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak chcesz rozwiązać ten przelew ? Masz komin czy chcesz wiercić otwór ? Jeśli sam otwór to chyba zawór nie potrzebny jednak konieczny jest syfon abyś nie miał kanalizy zapachowej ;). Takie proste rozwiązanie tyle przy odprowadzeniu wody kominem bez zaworu sie nie da bo wtedy głośno to funkcjonuje, zawór utrzymuje poziom wody i wtedy jest cichutko.

Gdy dobrze to rozwiążesz stała podmiana nie ma wad to najlepsze co mnie spotkało. Woda jest czysta NO3 na poziomie do 10 mg/l ... może idzie wiecej wody ale nie jest to dramatyczne cenowo. Podmieniając 25 % wody raz w tygodniu w ciągu miesiącamiałbym stracone od 1,0 do 1,2 m3 stałą podmianą tracę około 1,8 m3. Dozowanie wody jest nieinwazyjne ryby tego nie czują delikatnie bez strasu ... słowem bajka ;).

Opublikowano

Mam plana najprostszą dziure w szybie na poziomie lustra wody i przez syfon w kanał. W podmiane przez sumpa z tymi zaworami nawet bym się nie zabierał :-)

Planował bym podmieniać ciepłą wode i tak mam baniak 300 litrów w fisch rumie :-)

Opublikowano

Woda ciepła z instalacji domowej . W baniaku mam wodę o temp 50 stopni jak sobie będzie kapać do zbiornika to grzałkę odciąży .

Jaki przepływ dobowy powinien być ustawiony w zbiorniku 720 litrów ?

Opublikowano

U mnie spływa woda już wymieszana jednak w twojej konstrukcji będzie ona wodą brudną. Teoretycznie więc jest to za dużo. Jednak musisz to ustawić troszkę na zasadzie badania zbiornika większe zarybienie to większa ilość wody do podmiany mniejsza to i mniejsza ilość. U mnie mam około 60 litrów jednak mam dzięki temu do 10mg/l a miałem przy 25% podmianach w 450 litrach powyżej 25mg/l. Musisz po prostu spróbować metodą prób i błędów jak już będziesz miał zarybiony baniak.

Opublikowano

Osiągasz 10mg NO3 bez stosowania np Purigenu ?

Jeśli tak to bajka . Zastanawiałem się nad słusznością tego rozwiązania i wychodzi na to , że warto.

Jeszcze tylko sluszną cyrkulację co by nie trzeba bylo odmulać i aqua full automat. Zobaczymy w praniu (myślę , że do końca roku wystartuje ).

Opublikowano

Przy stałej podmianie IMHO trzeba wziąć pod uwagę parametry kranówki, jak się ma ph 7 i NO3 30 to raczej kicha a nie efekt ;). Sprawdź co ci leci w karanie , jeśli parametry ok to i tak filtrowałbym kranówę przez węgiel.