Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie w zwiazku z kubelkiem hw 302 bo czym wiecej czytam to mniej wiem jak najlepiej wypelnic koszyki. Ja usunąlem wszystko i od dolu dalem grys koralowy owiniety firana nastepnie tez grys i ceramika a przed wirnikiem zostawilem gabke z zestawu. Grys owinąlem bo przechodzil przez dno koszykow i balem sie ze moze byc zassany do wirnika. Na zasys dalem gabke.

Czy takie wypelnienie moze byc i czy sam kubelem w polaczeniu z jakims tanim cylkulatorem np svp 101-02 moze robic tez za mechanika.

Przepraszam za brak polskich znakow.

Opublikowano

"czym wiecej czytam to mniej wiem" mmm... Jak ja Cie rozumiem...

Ale na górę dałbym jeszcze włókninę. Jak chcesz żeby robił też za mechanika,to chyba na spód by musiała iść gąbka.No i częściej będziesz musiał go czyścić :/ Może jakiś prefiltr obok? Tylko wtedy chyba byś musiał znowu poczytać,czy ten filterek da rade z prefiltrem

Opublikowano

Jeżeli chodzi o włókninę itp. mechaniczne rzeczy to w HW302 powinny pójść na dolny kosz nie górny . Ponieważ woda zostaje filtrowana od dołu do góry i jeżeli woda nie zostanie przefiltrowana z zanieczyszczeń mechanicznych to ceramika będzie Ci się zapychać co będzie powodowało jej płukanie i z czasem ,,zużywanie " się jej ( czyli będzie miła potencjalnie mniejszą powierzchnię dla bakterii nitryfikacyjnych). Najlepszym rozwiązaniem jest dać na zasys prefiltr( małą gąbeczkę).

Opublikowano

Akwarium ma pojemność ok 165l przy dlugośći 120cm. Myślę że jeśli mam gąbke na zasysie to nie potrzebuje wlukniny na spodzie. Chciałbym sprobować tej opcji z cylkulatorem tylko nie wiem czy lepiej dać jeden jvp 102 czy dwa mniejsze jvp 100 i umieścic je po przeciwnych stronach?