Jump to content

Czyszczenie dna w działającym akwarium.

wasiu

Recommended Posts

Witam. Jako, że posiadam już swoją malawkę od dłuższego czasu mam jednak problem.

Mianowicie z czyszczeniem dna (piasku), jak wiadomo nasze pysie do czystych nie należą i jak zapewne każdy co tydzień - dwa czyści swoje szkiełko. Nie wiem czy mój sposób jest dobry ale robię to w takiej kolejności:

1. Odciągam piasek z "szitem" do wiaderka

2. Płuczę go tak jak się to robi w czasie zakładania (wąż ogrodowy, ciśnienie i jazda)

3. Wrzucam plastikową chochlą ukradzioną z kuchni mojej ukochanej :D

4. Dolewam wodę do pierwotnego poziomu.

I tutaj mam pytanie bo jednak trochę uciążliwe to może być w czasie zimy (ale sprawę ogarniałem przy pomocy podłączenia węża do kranu w kuchni przez złączkę gardeny o taką KLIK więc zima mi nie straszna :D )

Czy robię dobrze wyciągając piasek?

Czy jest możliwe wyciąganie samego "szitu" bez zabawy jaką ja robię?

Cyrkulacja u mnie działa bardzo dobrze bo szit zbiera się tylko w jednym miejscu w przeważającej większości ale trochę zalega go pomiędzy kamulcami i z tym mam problem... Ogólnie czyścić akwa lubię bo druga połówka daje mi święty spokój na ten czas :D ale jakbym mógł tą sprawę jakoś ulepszyć i usprawnić to byłbym wniebowzięty (ale nie święty :D )

..chyba jednak nie działa Twoja cyrkulacja bardzo dobrze skoro zostaje Ci brud między kamieniami. Ustaw od czasu do czasu falownik wylotem na kamienie to Ci to wydmucha..Zasugeruj się takim ustawieniem i pomyśl jednak o innym ustawieniu cyrkulacji łącznie z kamieniami!! A poza tym zamiast się męczyć z tym co robisz pomyśl o takim odmulaczu..Jest trochę drogi ale ma regulację zasysu i bardzo fajnie pozbędziesz się nim stref beztlenowych:))

http://allegro.pl/tetra-tec-gc40-super-odmulacz-do-akwarium-i3730808584.html