Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważajcie do czego mocowane jest to alu, niedawno otworzyłem swoją chłodnicę z profilu przykręconego do obudowy lampy typu raster, wewnątrz pełno jakiegoś syfu. Prawdopodobnie korozja elktrolityczna.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Podeślij mi proszę linki z modułami do budowy lampy. Mam problem bo nie wiem które chyba z serii XML?

Jak patrze na barwę naświetlaczy led to zimne około 6500 7000k jest ok .Dodam jeszcze kilka royali i bedzie dobrze. W zbiorniku będą też rybki żółte i pomarańczowe czy trzeba będzie dodać jakieś kolorowe ledy ?

Opublikowano

Jakie teraz są zimne diody na topie nie wiem dokładnie bo ostatnie duże zamówienie robiłem prawie rok temu.

To jest lista diod kupionych do mojej lampy:

Diody kupione w mariteksie (http://www.maritex.com.pl/pl/shop/index/ggid/15212)

1. NM-1SW22-XMLWCU21C 33,21 zł 2 x szt

Moduł 1x LED Cree XM-L, jasność U2 - 300.0 lm/700 mA, biała zimna - 1C (ok.6100-6500K), biała soldermaska, MCPCB star, miedź 3W/(m*K), 6 wyprowadzeń, RoHS

2. NT-1SB22-XPEBR16D3 15,50 zł 8 x szt

Moduł 1xLED Cree XP-E, jasność 500mW, Royal Blue - D3 (ok.4450-455nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

3. NT-1SB22-XPEREDN3R2 11,07 zł 4 x szt

Moduł 1xLED Cree XP-E, jasność N3 - 56.8 lm/350 mA, czerwona - R2 (620-625nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

4. XPESAMB-L1-0000-00301-A3P2 9,23 zł 2 x szt

Moduł MCPCB 1x LED Cree XP-E, bursztynowa- A3 (590-595nm), N2 - 51.7 lm/ 350mA, LED CREE® XPEAMB-L1-0000-00301 (XPEAMB-L1-A30-N2-C-01), MCPCB Star, RoHS

5. XPESGRN-L1-R250-00901-G2Q3 13,41 zł 2 x szt

Moduł MCPCB 1x LED Cree XP-E, zielona - G2 (520-525nm), LED CREE® XPEGRN-L1-R250-00901, ( XPEGRN-L1-G20-Q3-0-01) jasność P4 - 80.6 lm/ 350mA ( jasność ze składu Q3 - 93.9 ), MCPCB Star, RoHS

tutaj cos więcej:

http://forum.klub-malawi.pl/budowa-lampy-led-chlodzonej-woda-podejscie-t19211.html

XM-Le to bardzo fajne moduły, a możliwość podręcenia prądu do 3A jest nie do przecenienia. Razem z driverami od darelteka można świetnie sterować jasnością, a przez to barwą światła.

Opublikowano

tak na prawde to nie ma czegos takiego jak X watowy power led. w zaleznosci jak zasilisz taki element to tyle wat bedzie brał. Az do granic swoich mozliwosci - a potem sie przepali.

Tak wiec nawet jesli twoj led jest "100W" to moze swiecic jak "1W".

Ale sa parametry ktore dla danego typu uznaje sie jako znamionowe i zapewne o to pytasz.

Dla XML2 wchodzisz tutaj:

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/27291

dla XML tutaj:

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18236

otwierasz pierwszego pdf'a i dla dla kazdej diody znajdujesz wykres "relative flux vs. current" (zwykle około str 5)

na osi Y znajdujesz 100%. Odpowiadający punkt na osi x wskazuje prąd przy jakim dioda świeci na 100% (w obu przypadkach 700mA). Patrzac dalej na wykres mozna odczytać jak bardzo mozna diodę podkręcić (te 2 typy na jakieś 325%).

Teraz ciut wczesniej znajdujesz wykres "electrical characteristics". Wykres pokazuje jakie napięcie odkłada się na diodzie przy danym prądzie.

W obu przypadkach przy 700mA jest to 2.85V.

P = I*U = 0,7*2,85 = 1,995W

Na tej samej zasadzie odczytujesz, ze max moc jaka może się odłożyć na tej strukturze bez szkody dla niej - 10W.

Opublikowano

Dobra rozumiem , że przy prądzie 700mA uzyskam z jednego modułu 300 lumenów .

I jeśli zwiększymy prąd ( a przy chłodzeniu wodą to nie powinno stanowić problemu ) do np.

2100mA to będziemy mieli 900 lumenów ? Jeśli tak jak myślę to te ledy to mistrzostwo świata ;-)

Chciał bym zaznaczyć ,że jestem lakiernikiem ale jak się uprę do dam rade ;-)

Opublikowano

Pisząc 900 lumenów mialem na mysli zasilanie 3A :-)

Decyzja podjęta kupuje moduły z serii XML2 zimne.

Najbardziej podoba mi sie regulacja barwy od 5000 do 8000 k

Myślę , że to jest najlepsze rozwiązanie z możliwych. Jeszcze tylko ile sztuk ?

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak regulacja barwy! No chyba, że byś kupił diody RGB.

Dany bin świeci w określony sposób i nie można tego zmienić. Chyba, że masz na myśli dołożenie diod w innych kolorach i zmianę barwy przez mieszanie kolorów.

na 200cm i 60cm głębokości kupiłbym miedzy 7 a 10szt i tyle samo RoyalBlue o jasności przynajmniej 500mW (bo zdaje się są już dostępne jaśniejsze). Ale to kwestia osobowa bo jedni lubią jasne zbiorniki i inni ciemne.

Osobiście sugeruję nie zakładać z góry, że będziesz świecić cały czas diodami podkręconymi na 300% - to raczej nie jest ekonomiczne rozwiązanie. Wzrost jasności w stosunku do użycia mocy nie jest liniowy. Zwiększając jasność 3x zużycie mocy wzrasta powiedzmy 4x (strzelam z głowy bo nie chce mi się sprawdzać na wykresach).

Sprawdź to i przelicz sobie co się bardziej opłaca w długim okresie czasu.

Opublikowano

Potwierdzam,

Nie opłaca się kręcić diody na maxa czyli do tych 3A. Osobiście uważam że max 2A to jest takie optimum.

Różnicę w świeceniu ciężko dostrzec, więc po co przepłacać.

Sam mam zaczętą budowę lampy coś na wzór Sir_Yaro, tylko trochę mniejszą ilość modułów.