JemioloSeba Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #11 Opublikowano 20 Listopada 2013 No to dzięki śliczne za pomoc. Dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie to spotkało spróbuję wymienić gąbkę bo to najłatwiejsza opcja. Jeśli nie pomoże to zadzwonię do aquaela i wypytam o to zjawisko kawitacji i czy uznają mi reklamacje.
Misiek Opublikowano 20 Listopada 2013 #12 Opublikowano 20 Listopada 2013 Tak napowietrza się woda, jest to naturalny proces, który wynika z z napowietrzania - czy ruchem tafli wody czy w inny sposób to bez znaczenia. ja nie mam mechanika i też w wodzie mam pełno drobinek powietrza. Dążenie do ich wyeliminowania to dążenie do nie dotlenienia wody.
marek_z_81 Opublikowano 20 Listopada 2013 #13 Opublikowano 20 Listopada 2013 Nie zgodzę się z tym. Woda równie dobrze będzie natleniona bez bąbelków. Jak masz bąbelki to masz na tyle natlenioną wodę, że już więcej się go nie rozpuszcza.
Misiek Opublikowano 20 Listopada 2013 #14 Opublikowano 20 Listopada 2013 Z czym dokładnie się nie zgadzasz ?
marek_z_81 Opublikowano 20 Listopada 2013 #15 Opublikowano 20 Listopada 2013 Że jak wyeliminujesz bąbelki to będziesz miał niedotlenioną wodę.
sokoltdx Opublikowano 20 Listopada 2013 #16 Opublikowano 20 Listopada 2013 Niekoniecznie, czasem ruch tafli wystarczająco napowietrza już wodę. Zresztą będzie widać po zachowaniu ryb czy mają odpowiednią ilość powietrza.
nabe Opublikowano 20 Listopada 2013 #17 Opublikowano 20 Listopada 2013 Albo bez kombinowania sprawdzić testem. Fajnie byłoby zmierzyć przed i po włączeniu napowietrzacza. Nie tylko ryby zuzywają tlen, taki fbf ma ogromne zapotrzebowanie na O2.
JemioloSeba Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #18 Opublikowano 20 Listopada 2013 W chwili obecnej zrezygnowałem z "łopatki" kierującej wylot ku tafli wody. Jest o wiele lepiej ale przy okazji zauważyłem, że skimmer również wypluwa dosyć sporo powietrza i drobinek błony (tak mi się wydaje). To oczywiście jest zrozumiałe i mogę z tym żyć ponieważ skimmer może pracować w nocy. Pozostała mi jeszcze jedna kwestia do rozwiązania a mianowicie biała woda. Przykrycie i napowietrzanie niewiele dało. Dziś zamówiłem lampę UV. Zobaczymy czy to pomoże. W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc i rady. Mam nadzieję, że kiedyś się odwdzięczę
nabe Opublikowano 20 Listopada 2013 #19 Opublikowano 20 Listopada 2013 Na "pył" w wodzie lampa uv na pewno nic nie poradzi. Ale są opinie, że dzięki uv można zwiększyć potencjał redox wody a to bardzo sprzyja nitryfilkacji = wydajności filtracji biologicznej. skąd to wziąłem: http://www.americanaquariumproducts.com/aquariumuvsterilization.html
JemioloSeba Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor #20 Opublikowano 20 Listopada 2013 Lampy nie kupiłem ze względu na pył tylko na efekt białej wody, z którym też ostatnio walczę. Tutaj mam jedno pytanie (może głupie, ale zapytam)... czy pierwotniaki można przenosić z rybami? Kolega dostał ode mnie kilka Saulosi i nagle u niego zaczęły się problemy z białą wodą. Przypadek?
Rekomendowane odpowiedzi