Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakładam nowy temat ponieważ po dogłębnym przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Walczę z tym już kilka miesięcy i nie mogę sobie poradzić.

Jak widać na zdjęciu w wodzie ciągle unoszą się drobinki powietrza (tak mi się wydaje). Gdy się przyglądnę z bliska to widać jak wylatują do powierzchni wody i znikają (stąd sądzę, że to powietrze). Irytuje mnie to niezmiernie. Próbowałem waty w mechaniku (Aquael Turbo 2000), gęstej gąbki, waty w biologu itd. Myślałem nawet, że są to drobinki filmu bakteryjnego rozbijane poprzez ruch wody więc kupiłem skimer, ale to też nic nie zmieniło.

Dodam jeszcze, że nie używam żadnego napowietrzacza a jedynie wylot mechanika skierowany jest w stronę tafli. Czy borykał się ktoś z takim problemem?

f46u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Raczej nie zaciąga. Byłoby widać bąble w wężu a i jakieś odgłosy by dochodziły dziwne. Bąble ewidentnie wylatują od strony mechanika. Może kolega Dario ma racje i tak ma być. Dziwi mnie tylko, że jak oglądam inne zbiorniki to nie widzę tego efektu.

Opublikowano

Miałem podobną historię. U mnie bąbelki wytwarzał filtr wewnętrzny pomimo tego, że cały zanurzony był w wodzie. Takie zjawisko nazywa się kawitacją i jest dość powszechne np w silnikach łodzi podwodnych. Jeżeli możesz to oddaj na gwarancję swój filtr zewnętrzny, albo spróbuj zmniejszyć prędkość wody na wylocie. Generalnie na tym polega cały myk z kawitacją. Poniżej przyklejone info z Wikipedii:

Kawitacja – zjawisko fizyczne polegające na gwałtownej przemianie fazowej z fazy ciekłej w fazę gazową pod wpływem zmniejszenia ciśnienia. Jeżeli ciecz gwałtownie przyśpiesza zgodnie z zasadą zachowania energii, ciśnienie statyczne cieczy musi zmaleć. Dzieje się tak np. w wąskim otworze przelotowym zaworu albo na powierzchni śruby napędowej statku.

Opublikowano
Miałem podobną historię. U mnie bąbelki wytwarzał filtr wewnętrzny pomimo tego, że cały zanurzony był w wodzie. Takie zjawisko nazywa się kawitacją i jest dość powszechne np w silnikach łodzi podwodnych. Jeżeli możesz to oddaj na gwarancję swój filtr zewnętrzny,

Rozumiem, że chodzi o filtr wewnętrzny a nie zewnętrzny?

To miałoby sens, gdyż jak zauważyłem najwięcej bąbelków wylatuje właśnie z mechanika.

Opublikowano

To jest dokładnie to co opisuje Renton. Też mi tak się robiło gdy miałem już starą gąbkę. Była tak "zabita", że płukanie nie wiele dawało i też wylatywały bąble. Zmieniłem gąbkę na nową i spokój.