Skocz do zawartości

jak prawidłowo wystartować zbiornik 940 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widze super porady sie pojawiaja.

Jak komus pyszczak zachoruje albo chociaz ma zly nastroj to tysiacpiecset tematow na forum, a gupiki albo bojowniki to mozna zarzynac do woli.

Rece opadaja!!!

Nie musisz wrzucac zadnej watroby, a tym bardziej ryb z innych biotopow z ktorymi pozniej nir bedziesz mial co zrobic.

Najlepszym rozwiazaniem jest wpuszczenie kilku ryb z docelowej obsady i niech to one "buduja" biologie w akwarium.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@kunta wszystko ok ale za Pyska w zwykłym zoologiku wołają 10-12 zł, a za takiego gupika 2-4zł więc róznica kolosalna w przypadku ryzyka nie przetrwania ( pomijam kwestie , gdzie nie mozna oddac potem rybek).

Jezeli Pysie przezyja to wiadomo, że lepiej wybrać taką opcję ;)

Opublikowano

Tu się zgodzę z kuntą, nie propagujemy złego traktowania jakichkolwiek gatunków, nawet tak pospolitych jak gupiki. Zostawiając je z pyszczakami świadomie skazujesz je na wiadomy los.

Chyba,że są przeznaczone jako pokarm dla drapieżników, ale to już osobista sprawa osób hodujących takie krokodyle.

Opublikowano

Sokoltdx ale czy naprawde tu chodzi tylko o pieniadze.

Jeszcze tanszy od pospolitych gupikow jest nasz wlasny mocz na ktorym rowniez mozemy wystartowac baniak.

Poza tym przy takim litrazu nie ma mowy o tym by kilka rybek zatrulo sie swoimi odchodami nawet bez zadnej filtracji - oczywiscie przez kilkanascie dni i rozsadnym karmieniu.

Opublikowano
@kunta wszystko ok ale za Pyska w zwykłym zoologiku wołają 10-12 zł, a za takiego gupika 2-4zł więc róznica kolosalna w przypadku ryzyka nie przetrwania ( pomijam kwestie , gdzie nie mozna oddac potem rybek).

Jezeli Pysie przezyja to wiadomo, że lepiej wybrać taką opcję ;)

A za niemowlaka wołają około 20.000zł. Nie widzisz przypadkiem czegoś nie właściwego w określaniu wartości żywej istoty za pomocą ceny rynkowej ?

Opublikowano
Ja u siebie miałem neona i samice bojownika, miałem 1 dzień po wpuszczeniu Pysiów , nie miałem gdzie ich odłowić to Pysie się nimi zajęły :) ...

Szczegolnie w tym kontekscie.

Ogolnie rada dla autora watku - wpusc czesc obsady docelowej, jezeli nie da rady bo musisz kupic wszystkie od razu startuj na moczu lub kawalku miecha.

Opublikowano

Ja bym tam na początek wpuścił kilka pyszczaków 900l to dużo wody.

Wkłady daj docelowe ceramika itp. Jak dasz absorbenty jak purigen to utrudni ci start to dajesz potem (zabiera ci między innymi no2 i bakterie nie mają się czym żywić i zdychają, potrzebują mieć trochę czasu aby się rozmnożyć )

Bakterii bym dolał. Jak dolejesz beż pożywki to dodaj pożywkę. Jak z pożywką to nie trzeba. Ja dawałem jbl filterstart.

Jak włączysz UV to będziesz zabijał pożyteczne bakterie, na razie się wstrzymaj.

Opublikowano

obsadę planuję wpuścić całą, bo po pysie mam daleko i nie mam jak zrobić zarybienia na raty. planuje dać ryby startowe ok. 20 gupików.