Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak już niektórzy pewnie widzieli założyłem drugie akwa mojemu znajomemu KLIK i jak każdy na tym etapie mam problem z doborem obsady...

Nie ukrywam, że ważnym aspektem są pieniądze, ponieważ kumpel nie dyponuje ogromnymi funduszami (dziecko, żona i akwarium :) )

drugą sprawą jest dostępność pysiów w Warszawie i okolicach (najlepiej południowe miasta - Piaseczno, Konstancin, Góra Kalwaria itp). Jeżeli możecie mi pomóc to bardzo proszę o sugestie i porady.

Opublikowano

Obsady to ogromny zakres materiału zwłaszcza w baniaku 450 litrowym. Nie mając jakiegokolwiek punktu oparcia można by obsad z samymi pyszczakami dostępnymi i popularnym stworzyć bardzo dużo. Myślę, ze kolega powinien poczytać popatrzyć samwyjść z jakimś jednym czy dwoma gatunkami, które mu sie podobają. Wtedy reszta cośby mu dopowiedziała.

Opublikowano

Myślałem o saulosi, maingano i rdzawym. Podoba mi się też fire ale nie wiem czy by pasował do poprzednich...

Pierwsze 3 co wymieniłem są łatwo dostępne i tanie więc może coś jeszcze doradzicie?

Opublikowano

Jak acei, to ja proponuję zrezygnować z rdzawego i spróbować acei i saulosi wielosamcowo.

Łatwo dostępna, niedroga (nawet F1), kolorowa i ciekawa obsada.

Kup acei i saulosi po 12szt, maingano 10szt i niech się dzieje co ma się stać...

Opublikowano
Zamiast sztucznych fire którym będzie ciężko przy dynamicznych maingano dałbym łatwo dostępne acei.

Możesz rozwinąć temat bo nie bardzo kumam :confused:

Acei to jest chyba kilka rodzajów więc jak rozumiem to mogę wybrać dowolnie?

Opublikowano

Aulonocara to dostojna ryba i daje sobie rade ale z relatywnie łagodnymi i niezbyt szybkimi gatunkami. melanochromis to dynamit ryba bardzo szybka i bardzo uciążliwa dla Aulonocara. Auloncara fire fish jest odmianą nie występująca w jeziorze czyli w skrócie myślowym mówiąc sztuczną, stworzoną przez człowieka.

Tak acei możesz wybrać dowolnie

Opublikowano

Tak dla informacji bo wczoraj byłem w:

Sklep zoologiczny "Akwarysta" ul. Janowskiego 13 lok. 1U

nie posiada dużego wyboru pysiów.

Yellow, saulosi, maingano i rdzawe w cenie 9zł/szt

Inne tylko na zamówienie.

Opublikowano

Jeśli chcesz ryby pewne i porządne to nie ma się co bawić w okoliczne sklepy zoologiczne. Wspomniane firmy, albo ktoś z klubu lub forum, może akurat coś ma. Warto wrzucić ogłoszenie na giełdę.