Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium : 240l (120x40x50)

Data zalania : 05.11.2013r ( dodane bakterie + 50l wody ze starego akwa)

Sprzęt:

Grzałka Aquael 300W

Filtr biologiczny - hw-303B ( ceramika,zeolit,wata na drobne mechaniczne)

Filtr mechaniczny - Aquael Turbo500( wiem, że za mały, przelożony z 54l wraz z bakteriami )

Karmnik automatyczny

Oświetlenie :

Belka 4x T5 54W ( 2 wybarwiające) - belka 'chodzi' na pół mocy , pozostałe 2 jarzeniówki na zapas

Podłoże :

Piasek kwarcowy

Piaskowce, Wapienie i No name ( te czarne)

Roślinność : Nie znam nazw, dodane na szybszy rozwój akwa, jak nie zgniją i nie zostaną zjedzone to zostaną na stałe

Parametry wody :

Testy przyjdą we wtorek to podam

Obsada startowa :

neon + samica bojownika ( tak wiem wiem, ale tylko to miałem - wpuszczone 4 dni po starcie akwa)

Planowana obsada :

Yellow 1+3

Maingano 1+3

Acei 1+3

Plany :

Tło 3d ( w trakcie prac)

Zmiana filtra mechanicznego na większy

Przerobienie belki na pokrywę

Foto :

lxps.jpg

Opublikowano

Na zakryciem osprzętu mi nie zależy, będzie ciemne tło, więc sprzęt troche 'zniknie'. Pozatym muszę mieć łatwy dostęp w razie czyszczenia, sprawdzenia stanu. Skałek nie dodam zbytnio raz że bo obecny wygląd mi odpowiada, jest rożnorodnie, roznokolorowo i zrobilem kilka grot, a dwa, że boję się większych skał bo mam jeszcze trochę cienką warstwę piachu ( a pod nim styropian). Calość zmienię może za jakiś czas, jak uznam, że nie zda to swojego egzaminu.

Co do Acei właśnie czytałem, że ryby żyją w większych haremach 1+6/7 , niestety dodając do tego 2 haremy yellow i maingano wyjdzie 16 rybek i myślę, że to absolutne maximum na ten litraż. A bardzo mi zależy na 3 gatunkach, więc chyba własnie tak zrobię yellow 1+3, maingano 1+3, acei 1+7 a jak podrosną pozbędę się słabszych sztuk, ew tych mniej wybarwionych .

Jeżeli ktoś posiada info na temat dobrego sklepu wysyłkowego z pyszczakami, który zdecyduje się wysłać rybki na Lublin proszę o PW, bo powoli już szukam domowników ;)

Opublikowano

Zmieniłem koncepcję całości i wyleciały piaskowce i wapienie, doszło 10kg piachu i nowe ciemno brązowe łupki. Całość wygląda jak gruzowisko. Belka wylatuje i zamiast niej ląduje pokrywa DIY + naświetlacz. Fotki będą jak złoże całość . Jak widac woda ciagle dojrzewa.

post-14285-14695715496194_thumb.png