Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzn tak,pytam na przyszłośc pytam czy cos tanszego by sie nie znalazło ?,

a ogolnie chciałem sobie takie dwa filterki założyc do mojego hw-303 tylko wogole nie wiem jak sie do tego zabrac jakie dac wkłady i czy lepiej na WLOCIE wody z akwarium czy na wylocie chyba lepiej na wylocie poniewaz bedzie juz dosc czysta woda wracało do akwarium.

Opublikowano

moze i trace wasz czas nie kazdy musi odpisac ale nie moge nigdzie znaleźc (na forum i w sieci) jak działa taki filtr tzn jak przepływa w nich woda czy dostaje sie z akwarium do wkąłdu i filtruje sie tak jakby od srodka , mysle ze to bzdura co wymysliłem ale nie moge zrozumec zasady działania tego .

Proszę używać polskich znaków!

Opublikowano

Temat już jest o pompach ale na zakończenie dyskusji. Woda wpływa z rury do korpusu narurowego a następnie jest zasysana poprzez wkład od środka tegoż, (chyba że podłączysz go odwrotnie ;)) i wypływa z korpusu w dalszą "różaną" podróż :).

Jeśli chodzi o kubełki to w zależności od producenta, woda przepływa poprzez wkłady albo od dołu, albo od góry.

Opublikowano

Najprościej żeby zrozumieć zasadę działania filtrowania wody w korpusie narurowym to udać się np. do castoramy, wziąć korpus do rąk i pooglądać go. Nagle wszystko staje się jasne ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A wie może ktoś jaka jest różnica między pompą alpha 2 a alpha2L ?

Przy tej drugiej z dopiskiem L producent opisuje ją jako cyrkulacyjną

Jest to istotna zmiana ? Ja zakupiłem alphe 2 do co.

Opublikowano
A wie może ktoś jaka jest różnica między pompą alpha 2 a alpha2L ?

Przy tej drugiej z dopiskiem L producent opisuje ją jako cyrkulacyjną

Jest to istotna zmiana ? Ja zakupiłem alphe 2 do co.

Jedyna chyba różnica to ta alph2l nie ma wyświetlacza z poborem prądu i jest tańsza(niby nowość ale jakaś tak dziwna ta nowość ;-) ) . Reszta parametrów taka sama jak w alpha2.