Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to ja się tak szybko podepnę. Czy pompa Alfa 2 ma także ręczne ustawianie przepływu i mocy ?? i jak ona się ma do energooszczędności w stosunku do UPS ?? Pytam, gdyż w sklepie mi powiedziano ze alfa jest już nowoczesną elektryczną pompą i o ile w UPS się ustawiało odpowiedni bieg, to ona zawsze z taką sama mocą chodziła, a alfa podobno dobiera sobie przepływ automatycznie, co może być zgubne przy narurowcu. Dziękuje za podpowiedź.

p.s.

niedługo długo wyczekiwane (bo miało być w maju) odpalanie nowego 450 zbiornika :)

Opublikowano

Pompę alfe2 możesz ustawiać ręcznie jak i automatycznie ! Do ręcznego ustawiania masz do dyspozycji 3 biegi ( 22W, 14W,7W - dot. alfa2 25-40 ). Jeżeli chodzi o automatycznie dobieraną moc przez pompę do w akwarystyce na nic się zdaje i jest kompletnie zbędna (to tak pokrótce żeby się nie rozpisywać na temat automatu).

Opublikowano

czyli facet wprowadził mnie w błąd mówiąc iż ręcznie nic nie można ustawić.

a jaka różnica w poborze prądu w stosunku do UPS ??

Opublikowano

Napisałem Ci jaki jest pobór w alfie 25-40 (chociaż w najnowszej alfie2 na 3 biegu jest 18W a nie 22W itd. do bodajże 3-4W na 1biegu), a jaki jest pobór przy UPS to nie wiem bo nie miałem.

tu masz link do mojej filtracji narurowej i tam na filmiku pokazałem jak zmieniam przepływ wody.

FILTRACJA NARUROWA - YouTube

W 1.20min jest ten moment !

Opublikowano

a więc pobór mocy jest znaczny bo ups na 3cim biegu to bierze niby 45W wiec to jest 50% więcej. Zamawiam alfę i mam nadzieję iż niedługo także przedstawię fotorelacje.....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak najbardziej pompa jest odpowiednia, sam taką posiadam.

Filtracja mechaniczna jak i biologiczna opiera się właśnie tylko na narurowcu.

Opublikowano

jeśli dobrze widzę i na drugim biegu pompa bierze 48W to ja nie wiem gdzie tu jej oszczędność. Grundfoss na drugim biegu o ile dobrze pamiętam bierze około 17W ??