Skocz do zawartości

Co obniża GH i KH w moich akwariach ?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich pasjonatów Malawi. Akwarystyką zajmuję się od wielu lat, ale Malawi urzekło mnie z perspektywy czasu niedawno. Zaczynałem 20-parę lat temu od małych zbiorników 30-80L, hodowałem to co "wszyscy" w tamtych latach:) Później była dłuższa przerwa i po niej zacząłem przygodę z paletkami. Te wspaniałe rybska hodowałem kilka lat z mniejszymi i większymi sukcesami, jednak cały czas głowę zaprzątały mi pielęgnice z jezior afrykańskich. No i stało się :P Posiadam dwa baniaczki, 240 i 375L. Jakieś półtora roku temu mniejszy baniak "przerobiłem" na Malawi ale chodził tylko na filtrze wewnętrznym bez ryb. Od około 4 miesięcy chodzi też biolog i miesiąc później ryby. Większy zbiornik zalany 3 miesiące temu, zarybiony od 3 tygodni.

Dylemat mój polega na sporych różnicach GH i KH w zbiornikach w porównaniu z wodą kranową, ale także różnicach twardości wody w akwariach.

Poniżej przedstawię parametry w obu baniaczkach oraz parametry kranówki.


Zbiornik 375L-150cm dł.

GH-12

KH-12

PH-8,5

NO2-0,025

NO3-10

NH4-0

temp-26st.C

grzałka-Aquael 200W

filtr wew. Aquael 2000L z duża gąbką, filtr zew. biologiczny JBL CP e1501 GL zasypany:

2 kosze matrix, 1 kosz ceramika Sera, 1 kosz oryginalne gąbki (górny) + purigen + prefiltr na wlocie

Piach Kreisel099, serpentynit

Rośliny: anubias, microsorium, vallisneria

Ryby: 10 sztuk młodych Metriaclima Estherae red-red 3-4 cm


Zbiornik 240L-120cm dł.

GH-20

KH-15

PH-8,5

NO2-0,05

NO3-między 20-40, ciężko mi dopasować kolor w którą stronę bardziej

NH4-0

temp:26st.C

Grzałka: Aquael 200W

filtr wew. Aquael 1100L z dużą gąbką, filtr zew. biologiczny JBL CP e1501GL zasypany:

1 kosz matrix, 2 kosze oryginalna ceramika + ceramika Sera, 1 kosz oryginalne gąbki (górny) + purigen + prefiltr na wlocie

Piach- Malawi (biały), wapień filipiński, lawa

Rośliny: brak

Ryby: 10 sztuk młodych Yellow ok 4-5 cm, 10 sztuk młodych Maingano 4-5 cm.


Woda kranowa:

GH-26

KH-17


Testy przeprowadzane kilkakrotnie zawsze przed podmianami wody. Wyniki za każdym razem podobne. Testy robione za pomocą kropelkowych testów JBL z długim terminem ważności. Tylko test na PH robiony za pomocą testu kropelkowego Sera.


Proszę powiedzcie skąd się biorą takie różnice w twardości wody zwłaszcza w porównaniu z wodą kranową?


Dla przykładu przy podmianie wody w baniaku 375L gdzie GH I KH wynoszą 12 stopni dolewam kranówki o parametrach GH 26 i KH 17 w ilości 60L, a po 3 dniach woda w akwa ma znów 12 stopni GH i KH. Podmiany robię raz w tygodniu. Jak myślicie, co tak zmiękcza mi wodę w baniaku?

Opublikowano

Dokładnie, nie ma co się przejmować, tylko się cieszyć. Woda w "naszym jeziorze" jest miękka- średnio twarda.

U mnie też KH w kranie jest 10, a w akwarium 7.

Myślę, że wpływ na to ma wyższa temperatura wody w akwarium niż w kranie i idące za tym przemiany chemiczne w wodzie. Wodorowęglany przemieniają się pod wpływem temperatury w węglany co obniża twardość wody.

Proces ten jest bardzo widoczny w temperaturze powyżej 40 stopni, ale w niższych temperaturach również następuje, tylko mniej dynamicznie.

Opublikowano

Też szedłem tym tropem, ale nie myślałem że pod wpływem temperatury i procesów zachodzących w akwarium możliwy jest aż taki spadek twardości. Mimo wszystko trochę się uspokoiłem:)

Opublikowano

To właśnie tłumaczy spadek twardości węglanowej KH. Sole kwasu węglowego (wodorowęglany) pod wpływem temperatury zamieniają się w węglany - czyli osad jaki potocznie nazywamy kamieniem.

Twardość ogólna GH spada razem z nią, gdyż KH jest jej składową.

Różnice twardości zaintrygowały mnie 1,5 roku temu gdy zakładałem akwarium i wtedy do takich wniosków doszedłem.

Ale chemikiem z wykształcenia nie jestem, więc może się mylę...

Nic innego jednak do głowy mi nie przychodzi, a kamień w górnej części akwarium występuje, więc do wspomnianych przemian dochodzi.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.