Jump to content

Co obniża GH i KH w moich akwariach ?

aqlla

Recommended Posts

Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich pasjonatów Malawi. Akwarystyką zajmuję się od wielu lat, ale Malawi urzekło mnie z perspektywy czasu niedawno. Zaczynałem 20-parę lat temu od małych zbiorników 30-80L, hodowałem to co "wszyscy" w tamtych latach:) Później była dłuższa przerwa i po niej zacząłem przygodę z paletkami. Te wspaniałe rybska hodowałem kilka lat z mniejszymi i większymi sukcesami, jednak cały czas głowę zaprzątały mi pielęgnice z jezior afrykańskich. No i stało się :P Posiadam dwa baniaczki, 240 i 375L. Jakieś półtora roku temu mniejszy baniak "przerobiłem" na Malawi ale chodził tylko na filtrze wewnętrznym bez ryb. Od około 4 miesięcy chodzi też biolog i miesiąc później ryby. Większy zbiornik zalany 3 miesiące temu, zarybiony od 3 tygodni.

Dylemat mój polega na sporych różnicach GH i KH w zbiornikach w porównaniu z wodą kranową, ale także różnicach twardości wody w akwariach.

Poniżej przedstawię parametry w obu baniaczkach oraz parametry kranówki.

Zbiornik 375L-150cm dł.

GH-12

KH-12

PH-8,5

NO2-0,025

NO3-10

NH4-0

temp-26st.C

grzałka-Aquael 200W

filtr wew. Aquael 2000L z duża gąbką, filtr zew. biologiczny JBL CP e1501 GL zasypany:

2 kosze matrix, 1 kosz ceramika Sera, 1 kosz oryginalne gąbki (górny) + purigen + prefiltr na wlocie

Piach Kreisel099, serpentynit

Rośliny: anubias, microsorium, vallisneria

Ryby: 10 sztuk młodych Metriaclima Estherae red-red 3-4 cm

Zbiornik 240L-120cm dł.

GH-20

KH-15

PH-8,5

NO2-0,05

NO3-między 20-40, ciężko mi dopasować kolor w którą stronę bardziej

NH4-0

temp:26st.C

Grzałka: Aquael 200W

filtr wew. Aquael 1100L z dużą gąbką, filtr zew. biologiczny JBL CP e1501GL zasypany:

1 kosz matrix, 2 kosze oryginalna ceramika + ceramika Sera, 1 kosz oryginalne gąbki (górny) + purigen + prefiltr na wlocie

Piach- Malawi (biały), wapień filipiński, lawa

Rośliny: brak

Ryby: 10 sztuk młodych Yellow ok 4-5 cm, 10 sztuk młodych Maingano 4-5 cm.

Woda kranowa:

GH-26

KH-17

Testy przeprowadzane kilkakrotnie zawsze przed podmianami wody. Wyniki za każdym razem podobne. Testy robione za pomocą kropelkowych testów JBL z długim terminem ważności. Tylko test na PH robiony za pomocą testu kropelkowego Sera.

Proszę powiedzcie skąd się biorą takie różnice w twardości wody zwłaszcza w porównaniu z wodą kranową?

Dla przykładu przy podmianie wody w baniaku 375L gdzie GH I KH wynoszą 12 stopni dolewam kranówki o parametrach GH 26 i KH 17 w ilości 60L, a po 3 dniach woda w akwa ma znów 12 stopni GH i KH. Podmiany robię raz w tygodniu. Jak myślicie, co tak zmiękcza mi wodę w baniaku?

Dokładnie, nie ma co się przejmować, tylko się cieszyć. Woda w "naszym jeziorze" jest miękka- średnio twarda.

U mnie też KH w kranie jest 10, a w akwarium 7.

Myślę, że wpływ na to ma wyższa temperatura wody w akwarium niż w kranie i idące za tym przemiany chemiczne w wodzie. Wodorowęglany przemieniają się pod wpływem temperatury w węglany co obniża twardość wody.

Proces ten jest bardzo widoczny w temperaturze powyżej 40 stopni, ale w niższych temperaturach również następuje, tylko mniej dynamicznie.

To właśnie tłumaczy spadek twardości węglanowej KH. Sole kwasu węglowego (wodorowęglany) pod wpływem temperatury zamieniają się w węglany - czyli osad jaki potocznie nazywamy kamieniem.

Twardość ogólna GH spada razem z nią, gdyż KH jest jej składową.

Różnice twardości zaintrygowały mnie 1,5 roku temu gdy zakładałem akwarium i wtedy do takich wniosków doszedłem.

Ale chemikiem z wykształcenia nie jestem, więc może się mylę...

Nic innego jednak do głowy mi nie przychodzi, a kamień w górnej części akwarium występuje, więc do wspomnianych przemian dochodzi.