Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesteś chyba w większości wykasowałem Iceberg-a bo poparłem Cie już wczesnej ale przyznam że działałem na zasadzie kopiuj wklej ;) i zedytowałem, gdy autor watku mnie uświadomił, że cięgle tam jest napisane te Iceberg ;)

Normalny jest piękniejszy a to dowód rzeczowy ;)

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=10154

• Dziękuję 1
Opublikowano

Aulonocara jacobfreibergi Otter Point dostępna hehe :), Sciaenochromis fryeri "ZWYKŁY" może za miesiąc :( ale i tak dobrze, cała obsada z jednego miejsca, wyjazd za około 3-4 tygodnie, już szykuje pudła styropianowe :)

jeśli nie będzie zwykłego S. fryeri, to iceberga pomaluje markerem w ramach kompromisu :) :)

Reasumując:

1.Copadichromis borleyi (Kadango) 1 na 4

2. Protomelas fenestratus 1 na 4

3. Placidochromis phenochilus Mdoka 8 sztuk

4. Sciaenochromis fryeri 1+2 ewentualnie Sciaenochromis fryeri iceberg (pomalowany markerem) 1+2

5 Labidochromis caeruleus 1+4

6. Aulonocara jacobfreibergi Otter Point 2+2

ps. obsada dobrana, mała prośba zerknijcie na fotkę mojego zbiornika (1 post) i doradźcie, czy kamienie mogą tak zostać, czy je jeszcze poprzestawiać ??

Opublikowano

1/ Kupowałem w "Toruniu" (przesyłką konduktorską, zimą) msobo, maingano, fryeri nie-iceberg i C.moorii - zawsze byłem zadowolony.

Co ciekawe dr Pawlak S.fryeri nie-iceberg (zapewne dla odróżnienia od S.fryeri iceberg) nazywał S.ahli (5 lat temu - nie wiem jak jest teraz). Wiem, wiem, że prawidłowo S.ahli to inny gatunek.

2/ Swego czasu obiecałem Meszkowi, że będę grzeczny. Więc tylko jedno zdanie OT - Patrząc na zdjęcie Twojego akwarium (miniaturka w pierwszym poście), wydaje mi się, że jak na akwarium non-mbuna, jest dużo za mało wolnego od kamieni dna. Uff. Zmieściłem się w jednym zdaniu, ale wyszedł dziwoląg wielokrotnie złożony:)

Big Brother patrzy :-)

Opublikowano

Witam a ja zrezygnował bym z

1.Copadichromis borleyi (Kadango) na rzecz 3. Placidochromis phenochilus Mdoka i dał bym 12 sztuk . Zbiornik Twój ma 940 l to fakt ale jest za krótki na dwa stadne gatunki Copadichromis borleyi (Kadango) powinien żyć w większej grupie niż 5 sztuk . Na początku będzie ok ale podczas tarła Copadichromis zajmie dużo miejsca , a będzie tarł się często . Moim zdaniem ryby będą lepiej się czuły jeżeli będzie 5 gatunków lepiej się wybarwią ponieważ będzie mniejszy stres mam dwa stadne gatunki w zbiorniku 250 cm dł i z jednego muszę zrezygnować . Oczywiście u Ciebie może się to udać , ja dziś jak miał bym twoje możliwości a moje doświadczenie dał bym 5 gatunków Pozdrawiam i życzę Tobie powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1
Opublikowano

palety, kiedyś przerabiałem, nie wyszlo, hehehe

kamienie można jeszcze wyjąć, może pozostawić środkiem więcej miejsca i zdjąć jeden z góry.

a co myślicie o redukcji jednego gatunku 1. na korzyść drugiego 3. ??

Opublikowano

Kolego Jafers popatrz co jest proponowane Ktoś trzyma mbunę poleca te rybki. Druga osoba trzyma non-mbune i te rybki poleca. Trzeci osobnik poleca drapieżniki. Sam musisz zdecydować.

Ja polecam mbune

Metriaclima Sp Mainon Reef lub Luwino Reff

Metriaclima msobo magunga

M maingano

P sp acei

M Kawanga Gold nie będę polecało bo ciężko dostać tak samo jak M Luwino Reef,chyba że te rybki są dostępne to polecam bardzo.

do tego stadko P demasoni.

Opublikowano

Jednak musisz wziąć pod uwagę zę te ciapowate nieraz jest tak ciapowate, że gania po całym baniaku Mbuna które ciapowate nie jest ;) ... mój Protomelas szybko pokazał 13 cm elongatusowi że trzeba go doceniać ;) choc trzeba przeznacz, ze kiedyś chilumba ustawiała go w szeregu ;). Paletkowatość traktuj wiec z dużą dozą humoru i dystansem ;).