Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a może akwarium jednogatunkowe non-mbuna ??

Szkoda takiego akwarium na jednogatunkowe.

Jeżeli lethrinopsy to przynajmniej jeszcze jeden gatunek w górną część akwarium np: copadichromis mbenjii lub trewavasae.

Zresztą polecam lekturę wspomnianego wątku o obsadzie non-mbuna:

http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

na pewno coś zdołasz wybrać;)

Opublikowano

da się coś z tego poskładać, takie dostępne na chwile obecną :(, ewentualnie w jakiej konfiguracji ilościowej.

1.Copadichromis borleyi (Kadango)

2.Placidochromis phenochilus

3.Protomelas fenestratus/steveni Taiwan

4.Protomelas taeniolatus Boadzulu

5. Sciaenochromis fryeri iceberg

6.Labidochromis caeruleus

Opublikowano

Połowa mojej obsady bez protków. Tylko uwaga odnośnie borleyi, dorosłe trudno będzie utrzymać w 3 samce.Przynajmniej mi się nie udało, trzeci żawsze był paskudnie obity.

Opublikowano

Ja bym wyciachał z tej obsady Protomelas taeniolatus Boadzulu i steveni taiwan bo to peryfitonożercy uzupełniający dietę planktonem a więc koniecznośc kompromisowania diety pod te ryby co nie do końca służy rybożercy i planktonozercą.

Dałbym:

1.Copadichromis borleyi (Kadango) 1 na 5

2. Protomelas fenestratus 1 na 4

3. Placidochromis phenochilus Mdoka lub tanzania 6 sztuk najlepiej 2 na 4

4. Sciaenochromis fryeri iceberg 1+2

5 Labidochromis caeruleus 1+4

i dodał ewentualnie jeden gatunek wg mnie mogłaby to być jakaś Aulonocara

Opublikowano

1/ Zakładam teoretycznie, że punktem wyjścia jest obsada zaproponowana przez Harisimi.

2/ Moim zdaniem, w dużym zbiorniku, aż się prosi o większe stado:

albo Placidochromis phenochilus Mdoka (mój faworyt)

albo Lethrinops albus - w wymienionym artykule nie jest na liście rybek stadnych tylko dlatego, że akwarium ma tam 150 lub 160cm

nie dawałbym grupy Placidochromis sp."Phenochilus Tanzania" - nie jest w artykule j.w. traktowany jako ryba stadna, bo nie spełnia kryterium "conajmniej średnioładnych samic"

3/ Ponieważ zamiast jednego z haremów miałbyś stadko, przydałoby się ująć jeden z pozostałych gatunków. Przy okazji ograniczyłbyś liczbę niezbyt ładnych samic. Na pewno zostawiłbym "yellow" (wyraźny żółty kolor + ładne samice). Przy wyborze warto kierować się nie wyłącznie wyglądem, ale i zróżnicowaniem zachowań rybek. [Małe OT - w mojej planowanej obsadzie white lips + S.fryeri + yellow, już dzisiaj brakuje mi grzebacza]. Jeśli miałbyś stadko Lethrinopsów, to temat znika. Ale przy stadku P.phenochilusów, możnaby pomyśleć o jakiejś Aulonocarze.

4/A może korzystając z dużego akwarium - coś takiego http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=7102

A już na pewno (moim zdaniem) szkoda takiego akwarium na małe rybki!

PS. Osobiście nie wyobrażam sobie akwarium non-mbuna bez Sciaenochromis fryeri, ale nie "przysypanego mąką" iceberga tylko "normalnego"

PS2. Masz duże szczęście myśląc o zasiedleniu takiego zbiornika;)

PS3. Zdaje się, że o aulonce pomyśleliśmy z Harisimi w jednym czasie:)

PS4. Pisząc o większym stadzie miałem na myśli 8-10 sztuk

Opublikowano

dokładnie tak, tego będę się trzymał :), ale opieram się też na dostępności na uniwerku :) wszystkie pozycje które wymieniłem są teoretycznie dostępne.

wszystkie rybcie z mojej listy są w przedziale 13-25 cm, myślę, że dadzą sobie radę w moim zbiorniku

Sciaenochromis fryeri "zwykły" też jest w ich ofercie. :)

to obsada docelowa, ale zarybić chcę małymi, myślę że po 10 z każdego gatunku. co do Aulonocara to która odmiana byłaby najlepsza do tego zestawu i w jakim stosunku samiec - samica (na start myślę też 10 szt.)

1. Aulonocara baenschi

2. Aulonocara jacobfreibergi Otter Point

3. Aulonocara sp. rubin red

4. Aulonocara stuartgranti Mdoka/Ngara

5. Aulonocara stuartgranti Usisya

6. Aulonocara sp. Fire Fish

kwestia czy będzie u dr. ten zestaw, już wysłałem zapytanie, czy ewentualnie można kompletować z różnych źródeł, czy lepiej brać z jednej hodowli ?

zliczając wszystkie pozycje łącznie z Aulonocara ( ?? 5 szt. ??) doliczyłem się ok. 25 szt. czyli ok 35 l na osobnika, powinno chyba hulać ???

Opublikowano

Liczymy jakos inaczej ;) mi wychodzi już w tych 5 gatunkach 25 szt + Aulonki. Większe stadka dadza więcej ryb a ja 30 uważam, ze powinno już na pewno finalizować sprawę. Idąc z Tomem na kompromis ;) zaproponowałbym.

1.Copadichromis borleyi (Kadango) 1 na 4 ( 8 mlodych )

2. Protomelas fenestratus 1 na 4 ( 8 młodych )

3. Placidochromis phenochilus Mdoka 8 sztuk ( z 12 młodych jakby naprawdę było dużo samców musiałbyś coś przyredukować

4. Sciaenochromis fryeri 1+2 ( 6 młodych )

5 Labidochromis caeruleus 1+4 ( 8 młodych )

6. Aulonocara jacobfreibergi Otter Point 2+2 ( 8 młodych ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

dobrze liczysz :) 30 szt. z twojej listy 6-ciu gatunków. czy tak mogłoby zostać ?? tom77 zasugerował aby brać zwykłego Sciaenochromis fryeri.

dostałem potwierdzenie że Toruń ma wszystko :) (czekam tylko na info odnośnie Aulonek, czy mają wszytkie z oferty), wtedy biorę te z twojej listy.

Opublikowano

Moja lista jest oczywiście do wykorzystania ;). Co do frejki to kwestia gustu ale i tu z Tomem się zgadzam zwykły jest piękniejszy a poza tym prawdziwy a nie sztuczny jak Iceberg.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jafers - może jestem upierdliwy, ale namawiam na "większy kompromis":) tzn. wykreślenie z powyższej listy tylko jednego słowa: "iceberg" (nawet jeśli jestem w mniejszości).

A serio - tutaj wybór jest stricte estetyczny.

Cholera, piszę posty jak ślimak:D

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.