Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Na wstępie dziękuję za liczne odpowiedzi na poprzednie zapytanie. Jak pisałem mam notoryczny problem z utrzymaniem GH + PH + KH na stałym wysokim poziomie (trochę skaczą), i teraz postanowiłem pójść za udzielonymi radami i użyć grysu koralowego do ustabilizowania tych parametrów. Mam jednak kilka pytań i bardzo bym prosił o pomoc:

1.czy przed włożeniam grys wystarczy dokładnie wypłukać, czy trzeba go też zalać wrzątkiem ?

2.czy przygotowany już grys lepiej włożyć do filtra, czy lepiej bezpośrednio na piach do akwarium ? - w przypadku włożenia do filtra lepiej włożyć go na samym dole czy może na górze w filtrze (to jest JBL więc woda pompowana jest z dołu do góry) ?

3.czy grys podnosi wszystkie trzy parametry czy tylko niektóre z nich ?

4.czy w czasie gdy nowa woda "odstaje się" dolewać do niej jakieś płyny zwiększające PH + GH + KH czy nic nie wlewać i dać sprawę załatwić grysowi już po wlaniu do głównego akwarium ?

Dla przypomnienia: - PH skacze w przedziale 7,4 - 8,0; - GH skacze w przedziale 8,0 - 10; - KH skacze w przedziale 7,0 - 9,0

Natomiast przywożona woda ma parametry: - PH - 7,4; - GH - 7,0 - 9,0; - KH - 6,0 - 8,0

Przepraszam za tak dużą liczbę pytań ale chciałbym rozwiązać ten problem raz na zawsze.

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

Bartek

Opublikowano

1. ja tylko płukałem ale w sumpie ma 40 kg wiec ciężko żebym wyparzał, ale te pare garści co wejdzie do kubła to możesz wyparzyc nie zaszkodzi.

2. bojetnie gdzie go dzasz ale na piachu to imho bedzie syfiasto wyglądał, dlatego bym go dał do kubła. w Twoim kuble bym go dął na dół bo wtedy doatkowo by pełnił cęściowo funkcje wstepnej filtracji mechanicznej zwłaszcza jak jest drobnej frakcji.

3. u nie wpłynoł na wszystko ale nie pamietam na co mniej a na co więcej, z tym ze po takiej ilości grysu jaka ci się zmiesci w kuble to cudów sie nie spodziwaj.

4. generalnie jestem przeciwnikiem chemi ale taka ilosć grysu jak u ciebie to cudów nie zdziała więc być może będziesz sie musiał posiłkować chemią.