Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce zalozyc akwarium 240l posiadam 2 filtry zewnetrzne

Pierwszy to hw-302

A drugi jbl cristalprofi e1500

Czy jeden z tych filtrow moze byc jako mechaniczny a drugi jako biologiczny?

Jezeli tak to ktory bedzie lepszy do danej opcji? I jakie wypelnienie filtrow?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam

Bartosz

Opublikowano

Tak jak najbardziej jeden z nich może być mechanikiem. Według mnie to lepszym mechanikiem byłbym zdecydowanie jbl1500. Ponieważ te filtr zdecydowanie łatwiej się go obsługuje( wyjmowanie koszy w hw302 to koszmar) no i ma większa moc ( silniejszy zasys). Wypełnienie możesz dać różnej maści gąbki i jako ostatni materiał filtracyjny daj watę ( jedna z lepszych firmy SERA).

HW 302 wypełnij go ceramiką i daj prefiltr na zasys , żeby brud nie zapychał porów ceramiki ( wtedy do filtra będziesz zaglądał raz na 6 miechów przesmarować uszczelkę silikonem).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ile ceramiki potrzebuje do 302?

Zasyp tak. Dwa pierwsze kosze licząc od dołu filtra zasyp grysem koralowym około potrzeba 2l ( bufor + biologia) i ostatni kosz zasyp wtedy koniecznie matrixem 1l ( najlepsza ceramika na rynku ).

Link do matrixu

SEACHEM MATRIX 1000ml ...:: SUPER POROWATOŚĆ ::... (3593659746) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/35/93/65/97/3593659746@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@35/93/65/97@@AMEPARAM@@3593659746

Opublikowano
Stan jak on uszczelkę silikonem przesmaruje to załatwi filtr na amen. Nie stosuj tu skrótów myślowych tylko napisz że chodzi tobie o smar na bazie silikonu.

Masz rację ;-) ! Fakt nigdy bym nie pomyślał ,że ktoś mógłby chcieć wysmarować uszczelkę gumową silikonem innym niż do zabezpieczenia gumy czyli olejem silikonowym!

A więc chodziło mi o olej silikonowy tudzież smar silikonowy do gumy.

Wazelinę też używałem ale jednak przekonałem się, że w/w olej silikonowy jest o wiele lepszy-trwalszy na uszczelce.

Opublikowano

Sylikinem na pewno bym uszczelek nie wysmarowal ;)

-- dołączony post:

A gdzie taki olej sylikonowy moge kupic? Moze macie jakas konkretną nazwe, producenta?

-- dołączony post:

Wracajac do wątku filtrów to jak maja byc ustawione wloty i wyloty? Wloty rozuzmiem ze razem z jednej stony przy dnie akwarium. Jezeli chodzi o wyloty to z jednego chciałem zrobić deszczownie wiec przy tafli wody. A co z drugim? Ma byc u góry czy przy dnie?

Opublikowano

Wyloty musisz tak ustawić, żeby woda w baniaku mogła krążyć dookła zbiornika zamiatając syfek z dna. Metodą prób i błędów sam sobie odpowiednio ustawisz.

Jeżeli chodzi o silikon to nie ciebie miałem namyśli tylko napisałem ogólnie ;-).

Ja swój olej silikonowy kupiłem w brico , dobrałem odpowiedni do gumy i wszystko.