Jump to content

Co myslicie o takich parametrach kranówki ?

adek8383

Recommended Posts

Witam. Z uwagi na to ze jestem w trakcie przygotowywania mojego pierwszego Malawi 125l ,

chcialbym zapytac was czy moja woda z kranu bedzie ok ?. Wodę testowałem paskami 5w1 firmy Api. Dla porównania podam tez parametry z mojego mniejszego ogolnego 54l które działa niecały rok.

woda z kranu.

GH - 180

KH - 240 ( koniec skali )

PH - 6- 6,5

No2 - 0

No3 - 0-20 ( tak pomiedzy )

działajace akwarium

GH - 180

KH - 240

PH - 7,5

No2 - 0

No3 - 40-50

Wyniki pomiaru twardości i pH są co najmniej dziwaczne. Nawet biorąc pod uwagę,że pomyliłeś się o 10x :) np. GH =18, KH=24 to i tak takie niskie pH byłoby trudne do uzyskania.Zwykle w kranie jest nawet więcej niż w działającym akwarium bez dodatkowych zabiegów podnoszenia tww. Nie ufałbym testom paskowym.

Zmierz to testami kropelkowymi te które masz daja kosmiczne wyniki, i tak przy kH 24 ( na pewno nie 240 ) nie ma opcji aby woda była kwaśna. Chyba, ze źle czytasz wyniki równiez PH.

Woda w kranie nie może byc kwaśna , z tego co czytałem to wodociągi nawet specjalnie podwyższają pH wody ( w tej chwili nie pamięta jaki był tego cel). A wartości kh i GH to jakieś jaja Ci powychodziły ;-) !! Testy kropelkowe koniecznie potrzebne będą .

Jakość wody wodociągowej określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010. Według niego pH wody wodociągowej powinno znajdować się w przedziale 6,5-9,5. Twardość natomiast często podawana jest, nie w stopniach niemieckich, ale w mgCaCo3/l i tutaj poziom 180 jest u kolegi jak najbardziej prawidłowy ( dopuszczalny 60-500) Co nie zmienia faktu, że nie spotkałem się z testami akwarystycznymi podającymi twardość w tych jednostkach.

Staszek mi nie chodziło o to że woda kwaśna nie moze płynąc w kranie tylko, że przy kH 24 nie bedzie taką bo bufor to spacyfikuje.

Aarset - cżłowiek uczy sie całe życie ;), faktycznie ten test 5 w 1 jest podawany w innej skali :shock: . Nie spotkałem się z nim jeszcze. Ktoś wie jak to sie przelicza ile to stopni niemieckich te 240 stopni francuskich, mam to gdzieś w ksiażce ale jestem na wyjeździe ;).

Taki znalazłem przelicznik na stopnie niemieckie.

Skala twardości wody mg CaCO3/l /stopnie niemieckie

bardzo miękka 0-85 / 0-5

miękka 85-170 / 5-10

średnio twarda 170-340 / 10-20

twarda 340-510 / 20-30

bardzo twarda > 510 / >30

Znalazłem dokładny przelicznik -- 1° d=17,8 mg/l CaCO3

• Dziękuję 1