Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak z tym że ja na dwóch obok siebie nie mogłem zakończyć bo są blisko wody , a gdybym miał je wyżej to światło przy wpadaniu do wody było by o szerszym stopniu. A musiałem dać blisko wody bo bym wieka od pokrywy nie zamknął z tego dałem 3 sztuki obok siebie całkiem blisko wody :)

[300] Malawi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Okej ;) Szykuję się do wymiany piasku , może małe korekty w ustawieniu kamieni. Cały czas myślę nad nowym aranżem a jest plan by z jednej strony np lewej dać skupisko dużych kamieni i tak prawie do polowy akwa coś ułożyć a z drugiej coś małego :)

Przygotowania do wymiany piasku i zmiany aranżacji przy okazji :

2dsk8et.jpg

w trakcie :

29pevt1.jpg

wan8zd.jpg

mkd4ys.jpg

A tu już po. Jeśli chodzi o sam piasek to myślałem że będzie ciemniejszy trochę. W rzeczywistości nie jest taki biały jaki oddaje go zdjęcie. Jest to piasek do piaskownicy z OBI.

2aewjk1.jpg

eq7539.jpg

1zy93c6.jpg

A i odkryłem że jedna rybka mi zniknęła hehe :) Albo została zagoniona i rozłożyła się w wodzie bo nie wypłynął mi trupek albo zjedzona. Grzałka na sztukę bo poległa mi JBL, a docelowa będzie schowana. Mam coś pecha na grzałki i zakupię u siebie AQUAELA. Bo jak na razie i eheim i jbl szybko zakończył żywot u mnie.

[300] Malawi

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Akwarium ma się dobrze , a aktualka będzie niebawem ;) Zamówione elementy belki led DIY oraz w planach kaseciak. Akwa w aranżu się nie zmieniło po za tym że nie mam już pokrywy. Wyrzuciłem ją na koszt szyby. Może dla niektórych to wygląda dziwnie ale mnie się podoba i dziś żałuję trochę wydanych pieniędzy na PCV. Także na wiosnę planuję zmianę ( dodanie ) kamieni ponieważ widzę po akwa że głównie ciągnie rybska na lewą stronę. Tylko perlumtty 2 mają stałą miejscówkę pomiędzy kamieniami na prawo. Muszę to zmienić ale to jak będzie cieplej. No i piasek w planach też ze żwirki bo kupiłem ten w obi i do piaskownicy a nie był taki jak bym chciał a barwą podobny do tego co miałem wcześniej aż taki biały prawie że.

Akwarium wygląda z góry tak:

11c5n4l.jpg

dla mnie tak delikatnie bez pokrywy nakryte szybą. Naświetlacze leżą na wzmocnieniu , ustawione pod kątem by świeciły w bok trochę. Ale już na dniach biorę się za robienie belki led mam już potrzebne elementy:

18 LG białe 8000 K + zasilacz desktopowy

6 samsung niebieskie + ściemniacz + zasilacz desktopowy

3 samsung czerwone + ściemniacz + zasilacz desktopowy

2m43qqp.jpg

oraz zamówiłem dwa falowniki. Musiałem zakupić dwa tanie chinole ponieważ musiałem podzielić kasę na obydwa zainteresowania jakim jest spinnigowanie oraz akwarystyka , sezon się zaczął trzeba zakupić trochę sprzętu oraz wykupić zezwolenie ;) Na razie do czyszczenia dna będzie VP - 101 , a zakupiłem jeszcze VP - 110 którego chcę dać do ruszania taflą wody. Jest bardzo mały , a wlot od JBL mam niżej niż pod lustrem i tak nie rusza całkiem jak i mechanika mam nisko a pod ledami to wiecie sami jakie refleksy są jak woda faluje :D

53p6w8.jpg

A na wiosnę planowane 3 podejście do aranżu z tym że dużo więcej kamieni niż mam teraz.

[300] Malawi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja...

Doczekałem się czegoś na co większość czeka widok na żywo super. Falujące z prądem wody zielone "włoski" na skałach.

f0uvs6.jpg

2gwe3gk.jpg

t7ih3d.jpg

iyhlbd.jpg

281h7wl.jpg

Zdjęcia robione telefonem więc jakość nie powala.

[300] Malawi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.