Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mamw akwa od poczatku gibbicepsa...rozmiar +35cm...i to on jest imperatorem tego uniwersum...samiec c.borleyi niestety musi spiepshac jak sie gibi wkurzy i ma ochote posiedziec w jego rewirze :-)

Nie wiem jak z niebieskiemi...sa mniejsze wiec moze mniej klopotow i lepiej sie wymijaja z pyszczakami...gibbicepsow nie polecam bo sa za duze i zaczynaja dominowac w akwa. Co do pozywienia to tez nie popadajmy w obled...Moj gibi nie dostaje nic dedykowanegotylko wpitala platki z powierzchni i od 3 lat jakos ma sie dobrze :-)

Opublikowano

Ja nie jestem zwolennikiem trzymania w akwarium z pyszczakami zbrojników. Po pierwsze takie akwarium nie jest już biotopem, bo jak wiadomo zbrojniki pochodza z SA. Po drugie zjadają one glony które powinny być w akwariium, jeżeli ma ono przypominać biotop. Po trzecie zbrojniki to w ogóle inne ryby o innych wymaganiach wodnych (skład chemiczny). Wiem, że tolerują one szerokie zakresy ph i twardości i są wytrzymałe, ale nie powinno się ich wystawiać na takie próby.

Opublikowano

jesli chodzi i gibbicepsy to one akurat wymagaja drewna w swoejej diecie; ancsitrusy, do ktorych nalezy tez zbr. niebieski, moga bez drewna sie obyc, ale potrzebuja innych substancji balastowych;

pamietaj nalezy jednak bardzo mocno o tym ze zbrojnik zbrojnikowi nierowny - maja rozne diety i niektore potrzebuja dosc sporo mieska a inne samych glonow

Opublikowano
jesli chodzi i gibbicepsy to one akurat wymagaja drewna w swoejej diecie; ancsitrusy, do ktorych nalezy tez zbr. niebieski, moga bez drewna sie obyc, ale potrzebuja innych substancji balastowych;

no ok, ale jak ktos juz chce miec takiego zwierza w akwa, to nie jest problemem wlozenie takiego malego korzenia czy kokosa, ktore parametrow wody nie zmienią. Pozostaje kwestia estetyczna, czy komus podoba sie takie cos w akwarium...

Opublikowano

sorki sklamalem w moim poprzednim poscie...ze niby nie daje mojemu gibiemu nic extra...mam w akwa korzen...uprzedzajac wolania do niebios o to ze mam zakwaszona wode zaprzeczam stanowczo...przy takiej ilosci wapieni to moglbym chyba do akwa wlozyc dab bartek i dalej mi ph nie skoczy :-)

Opublikowano

w moim akwa sa dwa kokosy. o walorach estetycznych z moimi rybami nie dyskutowalem ale mysle ze kokosy sie podobaja bo to pyski w nich przesiaduja a nie zbrojniki ...

btw ciekawie wyglada taki kokos jak skorupa jest juz na tyle obgryziona ze pojawiaja sie dziurki ;)

pzdr

jas