Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Piszecie żeby pokarm granulowany przed podaniem namoczyć. Moczyć go tak długo aż będzie się rozpadał?

Opublikowano

Granulki moczymy po to, żeby naszym kochanym nie pęczniały w żołądkach - bo to efekt bardzo niebezpieczny. One maja być 'napuchnięte' ale lepiej żeby zachowywały swoją 'całość'. Tak żeby ryby miały wybór pomiędzy wlaniem pyłu, a granulek. Ale im są delikatniejsze - bardziej namoczone - tym lepiej, ale zeby sie nie rozpadały.

Opublikowano
Cześć

Piszecie żeby pokarm granulowany przed podaniem namoczyć. Moczyć go tak długo aż będzie się rozpadał?

az tak zeby sie rozpadal to niekoniecznie, natomiast wazne jest aby granulat namoczyc przed podaniem.

pzdr

jas

Opublikowano

Czasami do takiej wody z granulatem, można dodać witamin i minerałów dla ryb, przez co podawany pokarm będzie wzbogacony o cenne mikro i marko elementy + witaminy [/url]

Opublikowano

Ja ostatno eksperymentowałem z namaczanim granulatu i dodawałem różne, czasem dość dziwne rzeczy do wody. I tak, czosnek, znakomicie wyeliminował ocieranie ryb o kamienie (nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale po kilku takich karmieniach rzeczywiście ustapiło).

Oprócz tego próbowałem soku z marchewki (świerzej, utartej i następnie wyciśniętej). Jaki to ma wpływ- nie wiem, ale mam nadzieję, że karotenoid jednak zrobi swoje :wink: .

Opublikowano

Zawsze moczę granulki, gdyż moje rybcie są tak zachłanne iż mogłyby eksplodować. Przykładowo spirulina granulat rośnie niesamowicie. Moczę tak długo aż pokarm wyraźnie sie powiększy nie robię z granulek papki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to ja też mam pytanko o granulat. Nigdy nie dawałem, bo nie wiem jak duże są te granule i zastanawiam sie czy nie będą za duże dla moich rybek. Mam młode S. saulosi i I. sprengerae i najwieksze z nich dopiero dochodzą do ok. 8-10 cm. Z suchych pokarmów daję tylko płatki bo z tym rzecz jasna radzą sobie znakomicie. Pozdrawiam wszystkich 8)

Opublikowano

Spokojnie sobie poradzą. Z resztą po to namacza się takie pokarmy, żeby także mnejsze ryby mogły bez problemu "uskubnąć" kawałek, jeśli całe granulki nie mieszczą im się do pysków :wink: .