Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testy powtarzałem codziennie nawet kilkakrotnie. Wiem, że przed włożeniem purigenu i Microbe parametry były fatalne. Natomiast później z każdym dniem poprawiały się w oczach. Po 3 dniach NO2 - 0,5 NO3 40. A po 5-6 dniach wszystko spadło do zera.

Czy możliwe jest, że cykl azotowy wystartował na nowo czy właśnie zamknął się na amen?

Opublikowano

Przy wysokim NH3 i NO2 testy na NO3 lubią przekłamywać (jakiej firmy masz testy?). Dodaniem purigenu zakłóciłeś domknięcie cyklu bo on najlepiej usuwa amoniak i azotyny, azotany tylko w początkowej fazie.

Ten preparat dopełnił dzieła

"Nite-Out II™ - środek do usuwania amoniaku i azotynów

Zapewnia natychmiastową neutralizację amoniaku (NH3) oraz azotynów (NO2). Aby osiągnąć najlepsze efekty stosuj razem z preparatem Special Blend."

- Do stosowania zarówno w akwariach słodkowodnych jak i morskich"

Cykl prawdopodobnie startuje od nowa.

Osobiście dodałbym ze 2 ampułki Prodibio BiDigest i na razie wyjął purigen z filtra.

Opublikowano
Możesz rozwinąć tę myśl?

Purigen działa jak gąbka ,, nie ma działania w nieskończonośc bo to jest absorber jak sama nazwa wskazuje

nawet w instrukcji jest rozdział zatytuowany ,, regeneracja ,, właśnie poto zeby od nowa mógł posiadać wartości magazynowania

więc nawet jeśli zbił taka wartość albo w niej pomogł to napewno się juz skończył z tego co pamietam zmieniał nawet kolor podczas wchłaniania tego co zbędne

a tak jak pisał ktoś wyżej jeśli tak zadziałała ta chemia to napewno oprócz pomocy ,,, także zaszkodziła

Opublikowano

Czy jest to możliwe żeby cykl znowu ruszył. Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z akwa ale na zdrowy rozum w cyklu chodzi o to żeby wytworzyła się odpowiednia ilość bakterii nitryfikacyjnych, które rozkładają groźne związki azotu do tych mniej szkodliwych. Jeżeli dodałem na start 2x sera nitrivec + później microbe i NO2 zeszło jednak do zera to ilość bakterii w akwa jak i w kuble jest wystarczająca.

Cykl prawdopodobnie startuje od nowa.

Osobiście dodałbym ze 2 ampułki Prodibio BiDigest i na razie wyjął purigen z filtra.

Chcesz przez to powiedzieć, że bakterie nagle wymarły.A jeżeli faktycznie cykl znowu wystartował to co z rybami, czy dadzą sobie radę?

Rozumiem, że jeżeli w testach NO3 miało by wartość >0 wszystko było by ok. Może dałem za dużo purigenu(250ml na 240l) i stąd taki wynik NO3.

Opublikowano

Dodając Nite-Out II i purigen odebrałeś bakteriom pożywkę i mogły się nie rozmnożyć w wystarczającej ilości. Aby mieć pewność czy jest ok, czy też cykl rusza ponownie, przydałby się test na NH3.

Rozumiem, że jeżeli w testach NO3 miało by wartość >0 wszystko było by ok.

Tak

• Dziękuję 1