Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No zaraz! Nie chodziło mi wcale o to aby walić glowa w mur i coś radykalnie zmieniać. Sam jestem akwarystą i w pewnym sensie ten problem też mnie dotyczy. Akwarystyka była, jest i bedzie. Jak wszystko na tym świecie może być przyczyną spraw dobrych i złych. Ale myślę, że warto czasem coś glośno powiedzieć, bo może jednak nie wszystko jest tak jasne jak może się wydawać. I nawet jeśli o czyms była juz mowa wcześniej to są tacy jak np. ja, którzy na ten temat jeszcze nie rozmawiali. I nie chodzi tu wcale o myślenie o problemie w kategoriach naszego kraju. A tak nawiasem, to czy uważasz, że za problem tych jezior są odpowiedzialne tylko kraje leżące nad tymi jeziorami? Może to bardzo idealistyczne, ale...! A sama rozmowa może sprawić dużo więcej niż moze się wydawać!

Opublikowano

A moim skromnym zdaniem to nie połowy będą zagrożeniem dla ryb, widzimy jak one mnożą sie na potęgę i w jeziorze również nie mają z tym problemu. Zagrozeniem może być tylko rozwinięcie przemysłu lub rolnictwa i zanieczyszczenie zbiornika. W żadnym artykule nie wyczytałem o globalnym zagrozeniu pysiów, a wręcz przeciwnie o znajdowaniu nowych gatunków. Więc należy raczej ostudzić swoje emocje i przestać kogokolwiek straszyć odłowami.

Patrząc zresztą na J. Wiktorii to też nie odłowy zniszczyły tamte rybki tylko wpuszczenie obcego gatunku ryby.

Więc pisząc o zagrozeniach wymieńmy ryzyko wpuszczenia obcych ryb, zanieczyszczenie wody pestycydami lub zanieczyszczenie ściekami przemysłowymi.

Jakoś takich zagrożeń nie widzę.

Opublikowano
A moim skromnym zdaniem to nie połowy będą zagrożeniem dla ryb, widzimy jak one mnożą sie na potęgę i w jeziorze również nie mają z tym problemu. Zagrozeniem może być tylko rozwinięcie przemysłu lub rolnictwa i zanieczyszczenie zbiornika. W żadnym artykule nie wyczytałem o globalnym zagrozeniu pysiów, a wręcz przeciwnie o znajdowaniu nowych gatunków. Więc należy raczej ostudzić swoje emocje i przestać kogokolwiek straszyć odłowami.

Patrząc zresztą na J. Wiktorii to też nie odłowy zniszczyły tamte rybki tylko wpuszczenie obcego gatunku ryby.

Więc pisząc o zagrozeniach wymieńmy ryzyko wpuszczenia obcych ryb, zanieczyszczenie wody pestycydami lub zanieczyszczenie ściekami przemysłowymi.

Jakoś takich zagrożeń nie widzę.

Popieram, gdyby nie wpuszczenie okonia nilowego to rybcie z Wiktorii żyły by sobie teraz jak wcześniej. Ale tak to bywa jak człowiek ingeruję w naturę... :(

Opublikowano

"Przemysł" odłowu w Malawi i Tanzanii to kropla w

finansach tych krajów. I faktycznie - większość

ryb WC pochodzi ze zbiorników.

Faktycznym zagrożeniem ekologicznym dla jeziora

Malawi jest coś innego - koszmarnie długi "flush time".

Jezioro ma olbrzymią objętość, a bardzo niewielki

objętościowo dopływ i wypływ. Czas wymiany wody

jest oceniany na podan 500 lat, jak dobrze pamiętam.

Powoduje to dwa zagrożenia:

- po pierwsze, jeżli dojdzie do jakiegoś zanieczyszczenia,

to czas samooczyszczenia zbiornika będzie tak długi, że

praktycznie nie ma szans na przetrwanie biologiczne

- każde zanieczyszczenie zostanie odkryte ekstremalnie

późno - w sensie, że od wlania syfu do dopływu z jakiejś

cysterny do zauważenia do przez kontrolę jeziora upłynie

na tyle dużo czasu, że praktycznie niemożliwe będzie

ustalenie źródła zanieczyszczenia; powoduje to specyficzną

konieczność kontroli - kontrolę na dopływach, a nie w samym

jeziorze

milc

Opublikowano

I oni te dopływy kontrolują? Nie przypuszczam oczywiście, że chodzi tu o budżety krajów. Na tego typu dziedzinach robią pieniądze zwykli nieuczciwi ludzie (czasem oczywiście przy zamknięciu oczu niektórych władz) i oni na pewno potrafią w rybim życiu dużo namieszać. Natomiast to ciekawe co napisałeś. Tego typu niebezpieczeństwa, może troche inne niż te o których pisałem, ale są dowodami na niezwykłą delikatność światowych ekosystemów i idące za tym niebezpieczeństwo ludzkiego ignorowania tematu oraz czasem zwyklej, niezłośliwej nieuwagi (patrz również na uwagę o okoniu nilowym). Ponownie proszę o jakies wskazówki co do materiałów na powyższy temat!

Opublikowano

Tirex jak bardzo Cię to interesuje prozmawiaj z ludźmi co tam byli.

Krajowa gospodarka to prawie w 100% rybołóstwo, poza tym przynajmniej narazie nie istnieje zagrożenie zatrucia tego ekosystemu ściekami, katastrofe ekologiczną jezioro Malawi już ma ale związana ona jest z byłą stacją badawczą Petera Daviesa, gdzie to pracownicy prowadząc odłowy z różnych części jeziora nie zawsze upilnowali swoich przywiezionych ryb a te zaczęły się krzyżować ze sobą i powstaje duzo krzyżówek.

Poza tym Malawi to już w dużej części Park Narodowy wpisany na listę UNESCO.

Opublikowano

Zagrożenie zanieczyszczenia jest faktycznie niewielkie

ze względu na zacofanie okolicy, na przykład praktycznie

nie używają tam nawozów sztucznych.

Większość naszych ryb jest zresztą na Czerwonej Liście,

właśnie ze względu na endemiczność. Po prostu jeżeli

szlag trafi dany gatunek w tym i tylko tym zbiorniku,

szlag trafi go wogóle.

milc

Opublikowano

Mnie interesują wyniki naukowych badań zestawione w jakąś ksiażkę czy skrypt. Jestem pewien, że takie istnieją. Oczywiście luzne uwagi czy małe artykuliki mozna pewnie spodkać tu i tam, ale jakieś głebsze informacje miło bym widział.

Opublikowano

Więc sięgnij do bibliotek uczelni wyższych.

W normalnym obiegu w Polsce na pewno czegoś takiego nie znajdziesz no i w Polskich uczelniach raczej również, bo i nie słyszałem o badaniach robionych przez Polaków.

Więc zostają Ci uczelnie Afrykańskie lub zachodnie z wydziałami zajmującymi się tą tematyką.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.