Skocz do zawartości

Sinice i PO4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zaczyna robić się już nudne.

Po dodaniu absorbera PO4 sinice nie przystopowały, natomiast cały zielony glon padł a wlazły okrzemki. Oczywiście od razu wyciągnąłem Seachem Phosquard z filtracji i okrzemki już się nie rozwijają. Problem sinic pozostał. Dzisiaj odessałem cały ten shit i podałem dawkę femangi algen stop sezial. Czy pomoże? Sam już nie wiem. Wkurza mnie to bo PO4 jest tak niskie, że szkoda gadać. Teraz to jest niewykrywalne przez 2 testy.

Nie mam pojęcia co dalej.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sinice są. Co tydzień odciągam je odmulaczem z dna. Dziś wlałem 2 butelki borasolu. Zobaczymy czy pomoże. Jeżeli nie to zamierzam przeprowadzić długoterminową kurację wodą utlenioną. Do skutku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kuracja długoterminowa dała dobry skutek ale tylko w trakcie dozowania wody utlenionej. Sinic brak. Jednak po zaprzestaniu sinice nawróciły. Nic nie dało zerowanie fosforu, większe, częstsze podmiany, nadmiar azotu do fosforu. Czyli albo jestem na nie skazany albo pozostaje jeszcze furtka w postaci chemiclean. W akwariach słonowodnych działa rewelacyjnie, cena nie mała. zobaczymy jak zadziała w akwarium słodkowodnym. Dziś zamówiłem preparat i pewnie po wekkendzie dotrze. Jak mówi instrukcja po 48 godzinach sinice powinny całkowicie zniknąć. Na forach słonowodnych po stosowaniu tego preparatu sinice nie powracały, bez szkody na rybach, biologii i koralowcach. Zobaczymy co na to moje malawi. Po kuracji dam znać co i jak.

Opublikowano

Moje akwa powolutku pozbywa się sinic. Cały czas przykryte jest kocem od strony okna, na czas pracy wyłączam oświetlenie. Zrobiłem 2 spore podmiany wody (~50%) tydzień po tygodniu i wyciągnąłem dużo starego piachu i uzupełniłem nowym a do filtra włożyłem po każdej podmianie 0,5 litra węgla aktywnego. Zmieniłem też ustawienie kamieni tak, żeby była większa cyrkulacja przy dnie. Teraz już 2 tygodnie nie podmieniałem wody. NO3 na poziomie 25ppm.

Czarne glony ustępują a na piachu odpukać nie ma już zielonego nalotu. Ryby karmię normalnie

Opublikowano

Ja póki co mam wyłączone światło już od 1 maja. Kontrolnie włączam na kilka chwil i jak na razie sinic brak. Być może powodem wysypu mogło być mocne oświetlenie. Kupiłem 2 naświetlacze LED 10W i po 18 maja zamontuje. Zacznę oświetlać od 5 godzin dziennie, zwiększając o 1 godzinę tygodniowo aż osiągnę 12 godzin. Na razie nie dawkowałem chemiclean. Jeżeli sposób ze zmianą światła wypali to być może chemiclean okaże się zbędny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chemiclean okazał się zbędny. Światło miałem wyłączone ponad 2 tygodnie, zbiornik oświetlało jedynie światło dzienne. Od 2 tygodni oświetlam baniak 2 naświetlaczami LED 10W 6500K. Od zamontowania świecę po 13 godzin. Piasek czysty, nie mam problemów z sinicami. Światło jest dużo bardziej skąpe niż było ale w sumie uzyskałem efekt świetlny, który tak bardzo mi się podobał u innych.

Mam nadzieje, że to koniec moich historii z tym paskudztwem.

Jedyny minus taki, że moje glony zielone na skałach padły wraz z sinicami. Z dwojga złego lepsze to niż dalej odsysać ten shit i cieszyć się glonami.

• Dziękuję 2