Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam baniak 500 L, jestem w trakcie likwidacji mojej amazońskiej obsady i planuje przejść na malawi. Dużo czytam na temat ryb lecz z malawi nigdy nie miałem doczynienia, na podstawie postów przeczytanych na forum postanowiłem stworzyć własną obsadę moja propozycja to:

Labidochromis Caeruleus

Cynotilapia afra (Jalo Reef)

Iodotropheus sprengerae

Metriaclima estherae (Red)

Labidochromis sp mbamba

Czy taka obsada jest w porządku? Na ile sztuk każdego z gatunków mogę sobie pozwolić. Chciałbym się dowiedzieć ile ryb mogę kupić do kontrolowanego przerybienia oraz w jakich stosunkach tworzyć haremy. Dajcie swoje propozycje innych gatunków jeżeli któryś z gatunku nie pasowałby do pozostałych.

Pozdrawiam

Opublikowano

Akwarium bardzo wysokie i tu nie poszalejemy z ilością ryb. Tak naprawdę dla pysi liczy się wielkość dna. Myślę że do Twojego zbiornika z tych ryb zostawiłbym

Labidochromis Caeruleus

Cynotilapia afra (Jalo Reef)

Iodotropheus sprengerae

i ewentualnie tego Labidochromis sp mbamba ale z tą rybką wsyrzymałbym się troszkę. Nabiesz doświadczenia i zobaczysz czy trzeba dołożyć ten czwarty gatunek.Zapku sobie po 10szt maluchów i czekaj co się rozwinie w Twoim zbiorniku.

Na tym bym poprzestał. Nabierzesz doświadczenia

Opublikowano

No i takie odpowiedz mnie cieszą :) właśnie brak mi doświadczenia w malawi a uważam że wiecej się naucze o tych rybach mając je niż czytając codziennie fora oczywiście chce dobrać rybki do siebie jak najlepiej. A jakaś inna propozycja na przyszłość w zamian za Labidochromis sp mbamba?

Opublikowano

Mając taką studnię (80cm), ale tylko 120cm długości, zorganizowałbym bardzo intensywnie wyrzeźbione tło 3D i rozpoczął wybór obsady od maingano - najlepszy sposób na zagospodarowanie toni przy wysokim akwa poniżej 150cm długości (gdzie acei i red-redy się nie zmieszczą). Nietypowe akwarium dla nietypowej co do zachowań ryby!

Jeżeli maingano Ci się nie podoba lub jeżeli nie chcesz tła strukturalnego - to uznaj mój post za niebyły;)