Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będą ale zawsze to jakieś urozmaicenie ;) polecam mrożonki od Ichtyo Trophic, są dobrej jakości, przed podaniem rozmrażasz pod bieżącą wodą, płuczesz dokładnie i nie ma się czego obawiać.

Opublikowano

Mrożonki dla ryb "mięsożernych " są bardzo wskazane. Z przyczyn technicznych nie mogłem podawać mrożonki moim rybkom ( brak dostatecznie dużej zamrażarki ;) ). W chwili gdy stało się to możliwe i zacząłem mrożonkę podawać kondycja ryb poprawiała się w sposób bardzo wyraźny.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Doczytałem się pewnych informacji. Czy to potwierdzicie.

Zwracam uwagę na podkreślone:

"Shrimp mix

specjał dla pyszczaków

Absolutnym hitem, przysmakiem bogatym zarówno w składniki roślinne jak i białka zwierzęce jest shrimp mix, stanowiący mieszankę zielonego groszku i krewetek.

Składniki:

pół kilograma zielonego, groszku (może być mrożony)

pół kilograma krewetek (mogą być mrożone)

5 ml spiruliny w proszku

50 g żelatyny

5 kropli witamin

Przygotowanie:

Groszek i krewetki, lekko rozmrożone, rozdrabniamy w mikserze. Mieszamy starannie ze spiruliną i witaminami. Do przygotowanej mieszanki dodajemy dokładnie rozpuszczoną żelatynę (nie może być jakichkolwiek grudek) i bardzo dokładnie wszystko ucieramy. Gotową mieszankę nakładamy do odpowiedniego naczynia (ja używam w tym celu pojemników do robienia kostek lodowych) i zamrażamy.

Karmienie:

Specjałem tym, bardzo “bogatym” w mikro i makroelementy, karmimy ryby tylko raz dziennie."

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

"Pokarmy własnej produkcji

Najbardziej wartym polecenia pokarmem własnej, domowej produkcji jest popularny od dawna na Zachodzie shrimp-mix, znany także jako Malawi-mix. W Internecie, za pośrednictwem którego trafił on do Polski, znaleźć można wiele przepisów na tą lubianą przez pyszczaki potrawę. Różnią się one liczbą dodatkowych składników, do których może należeć m. in. szpinak, małże, rybie mięso. Podstawę shrimp-mix stanowią krewetki i zielony groszek (w proporcjach jeden do jednego) oraz sproszkowana spirulina (w zastępstwie można użyć pokarmów płatkowanych z tym glonem) i witaminy (przeznaczone dla ryb, ale można zamiast nich użyć saszetki Vibovitu). Całość należy dobrze ze sobą zmiksować oraz ponownie pomieszać po dodaniu rozpuszczonej żelatyny (najlepiej roślinnej, z agaru). Powstałą masę rozprowadzamy cienką warstwą na folii aluminiowej (można także użyć foremek do lodu lub pustych opakowań po mrożonych pokarmach) i zamrażamy. Z uwagi na to, że Malawi-mix jest potrawą bardzo kaloryczną, należy podawać go małymi porcjami, najlepiej co 2-3 dni."