Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie kolegów , moje rozrabiaki to 20 szt. saulosi 4-7cm . Mam 4 ładnie wybarwione samczyki z czego jeden "chłopak do bicia" boi się pokazać kolorki , już miał odbite ząbki na ogonie ale na szczęście ogonek odrósł.Planuję zostawić docelowo 3+9 . Przy następnej podmiance postanowiłem coś zredukować (widzę jeszcze 3 nie wybarwione samce), nie wiem czy pozbyć się tego "chłopaka do bicia" , czy któregoś bardziej agresywniejszego? Kolejna sprawa , to rybcie mają powiązania rodzinne (są od kolegi z forum , który sam doradził żeby obce samiczki wpuścić) , czy z tymi samiczkami poczekać aż pysie podrosną , czy lepiej poszukać podobnej wielkości i wpuścić teraz i ewentualnie ile sztuk podmienić.Super by było gdyby był ktoś z okolic Bielska-Białej lub Żywca kto ma na zbyciu samiczki bo jakoś nie mam zaufania do sklepików zoologicznych.

Opublikowano

Jeśli ryb nie zamierzasz rozmnażać i tego potencjalnie gorszej jakości potmstwa sprzedawać lub co gorsza rozdawać kolegą z Klubu ;) to nie musisz kombinować z samicami. Samca najsilniejszego oddaj tylko wtedy gdy jest on po prostu brzydszy od następnych w innym przypadku zostaw tą trójkę bo zazwyczaj to naturalny lider jest tym najładniejszym.