Skocz do zawartości

Tragiczny koniec - tlen w tabletkach JBL OxyTabs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wioząc ryby z Zoobotaniki, pech chciał że nie mieliśmy dostępnego tlenu. Ryby około 6cm pakowaliśmy max po 2 sztuki do dużych worków, większe callainos miały luksus samotności. Worki ułożone na płasko, by uzyskać jak największą powierzchnie styku wody z powietrzem w worku. Ryby w styro kartonach. Część ryb była w workach i ponad 5 godzin, wszystko skończyło się pozytywnie.

A teraz fakty na przyszłość. Bo uznałem, że warto rozeznać ten temat.

Butla z tlenem duża to koszt 200 zł. Jeśli nie używamy choć w miarę często to nie ma sensu taka inwestycja.

Wtedy możemy zakupić tlen medyczny, małe opakowania do kupienia w sprayu od około 30 zł.

• Dziękuję 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Wracajac z wakacji do domu, czasami przewozilem ryby kupione w Polsce. Niektore musialem kupic pod wiecczor dzien wczesniej. Pakowane byly w normalne worki foliowe jakie sa w sklepach, bez zadnych tlenow czy w styropianowych pojemnikow a ulozone wszedzie tam gdzie bylo wolne miejsce w aucie ;) Nie zdazylo sie nigdy, zeby jakas nie przezyla drogi- nawet takie delikatne ryby jak Ramirezki - a czasami znajdowaly sie w tym worku powyzej 24 h

Opublikowano

Czytająć twojego posta uznaje że miałeś dorosłą obsade lub dojrzewającą skoro tak trudno było się z nią rozstać. Powiedzmy ryby miały powyżej tych 7-8cm tak?

Z kolejnego zdania wynika że nawet w worku gdzie były 4 ryby napisałeś ze wszystkie padły.

I moim zdaniem wniosek jest prosty to nie tabletki zabiły ryby tylko zły sposób ich pakowania. Chodzi o to że zbyt dużo ryb ładowałeś do jednego worka. Ryby wielokrotnie zamawiałem. I osobniki maks. 3-4cm były pakowane po 2-4szt w zależności od gatunku w dużych workach. Jeśli ryby miały powyżej tych 7-8cm nie odważyłbym sie wsadzić do takiego worka wiecej niż 2szt(najlepiej pojedyńczo). Ty do jednego worka załadowałeś najmiej 4szt. Jeśli chodzi o mnie zamawiałem ryby z jednego żródla.. podróż trwała ok 10godz. ryby zawsze przeżywały.

Raz sam wysyłałem 8-9 cm yellow nad morze. Podróż ok14-15h min wszytko bylo ok. bez zadnych tabletek i butli. Ryby pakowałem osobno.

Opublikowano

Dorosłe czy duże ryby zawsze pakowałem pojedyńczo w odpowiednio duże worki.Do worka leje 1\3 wody świeżej do wody z akwarium, worek napełniam do 1/5 wodą reszta powietrze.Wysyłałem tak ryby(dorosłe tropheusy) w 12h podróż i nigdy nie zdarzyło się aby któraś padła.Tak że cacadooo niechcący i może trochę z braku wiedzy sam doprowadziłeś do ich uduszenia.Szkoda ryb.

Krzysiek

Opublikowano
Czytająć twojego posta uznaje że miałeś dorosłą obsade lub dojrzewającą skoro tak trudno było się z nią rozstać. Powiedzmy ryby miały powyżej tych 7-8cm tak?

Z kolejnego zdania wynika że nawet w worku gdzie były 4 ryby napisałeś ze wszystkie padły.

I moim zdaniem wniosek jest prosty to nie tabletki zabiły ryby tylko zły sposób ich pakowania. Chodzi o to że zbyt dużo ryb ładowałeś do jednego worka. Ryby wielokrotnie zamawiałem. I osobniki maks. 3-4cm były pakowane po 2-4szt w zależności od gatunku w dużych workach. Jeśli ryby miały powyżej tych 7-8cm nie odważyłbym sie wsadzić do takiego worka wiecej niż 2szt(najlepiej pojedyńczo). Ty do jednego worka załadowałeś najmiej 4szt.

To już odkopałeś suchara :P Odświeżenie wątku było na temat dłuższego transportu, ale wątek jako taki, zaczął, jak i skończył się trochę ponad rok temu... ;)

Opublikowano

MatiK masz racje. Moze nie odkopałem ale nie zauważyłem nowego posta kolegi wyżej :)

Tak czy siak wina leżała po stronie wysyłającego ryby a widział ją po stronie tabletek i tyle.