Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o tych filtrach czy te diody UV coś dają czy to tylko chwyt reklamowy. Może są osoby na tym forum które posiadają taki filtr lub miały z nim styczność i mogły by się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Czy warto coś takiego kupić ? Zależy mi głównie na likwidacji glonów a przy okazji filtracji mechanicznej wody.

Opublikowano
Użyj funkcji szukaj która jest dostepna na forum o tym produkcie było naprawdę sporo, nawet pare topiców pod twoim tematem:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=507

jak poszukasz to znajdziesz wiecej

Mars czytałem ten wątek w zasadzie jest tylko jedna wypowiedź kolegi który pisał że z kolei jego kolega ma taki filtr. Żadnych konkretów na temat filtra, dlatego założyłem nowy temat z nadzieją że ktoś odpisze kto korzysta z tego filtra. Tak na marginesie wiem że funkcja szukaj jest dostępna na forum na tym jak i na innych i bardzo często z niej korzystam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam u siebie Uni Filter 1000UV dopiero od tygodnia. Mogę powiedzieć, że jest raczej cichy - słychać tylko plusk zasysanego i wypluwanego powietrza do wody. Poza tym lampa UV chyba niewiele daje - u mnie zdaje się zaczynają się pojawiać glony, ale cieszę się, nawet kosztem udowodnienia nieskuteczności lampy UV. Mam bowiem nadzieję na zielone dywaniki ;) Te zalążki glonów pojawiają się w tydzień od zalania baniaka (biostarter).. Poza tym filtr wydaje się być sprawny i efektywny - woda jest klarowna, ale nie ma w niej jeszcze pyśków.

pozdro

Opublikowano

Filtr jest dobry (wg. mnie). Diody UV nie zlikwidują glonów porastających dno, szyby i dekoracje, a jedynie nie dopuszczą do rozwoju pierwotniaków i zakwitu wody (lampa UV-C działa tak samo).

Dodatkowy pojemnik na wkłady filtracyjne mam pusty, a w razie konieczności włożę potrzebny mi w danej chwili wkład np. węgiel itp. (jako miejsce na wkład biologiczny olałem).

Z wad mogę wymienić to, że troche trwa zanim znikają pływające syfki (ale może jestem czepialski)

Opublikowano

Byłem zainteresowany tym filtrem ale z powodu braku informacji na jego temat kupiłem Aqua Szuta 750. Założyłem gąbkę i jest OK. Wydaje mi się że jest bardziej wydajny jak AQUAEL UNI FILTER. Jak zobaczyłem w sklepie jak jest objętość filtracyjna wkładu w tym filtrze dałem sobie z nim spokój.