Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam aktualnie 200l akwarium z biotopem tanganika i jestem nie zadowolony bo to mały litraż,praktycznie nic nie można trzymać a jak coś to jedna para i czekać na narybek...

mam w nim 8 ryb z czego jedna para dominuje w całym zbiorniku i katuje resztę, więc stwierdziłem że tak nie może być i czas zrobić zmiany na podobny klimat lecz spokojniejsze ryby.

zacznę od sprzętu.

akwarium 200l 100x40x50

pokrywa 2 x 30w

filtr biologiczny aquael multkani 800(3 moduły ceramiki) ogólnie filtr słaby i nikomu by go nie polecił.

filtr mechaniczny to aquael turbo 1000 (chyba wystarczy chętnie poznam jakieś opinie )

piach do piaskownicy

kamienie pewnie nowe będą

grzałka 150w

to tyle z moich gadżetów :)

teraz główne pytanie o obsadę bo chce mieć

pyszczak rdzawy 1+4

pyszczak saulosi 1+4

albo

pyszczak rdzawy1+3

pyszczak saulosi 1+3

i coś jeszcze w tej samiej liczbie.

to jest najważniejsza sprawa obsada

rośliny to anaubias i nurzaniec w bardzo małych ilościach

aranżacja jak ma wyglądać ułożenie kamieni przypadkowe ustawienie,tworzenie grot czy gruzowisko?

mój pomysł to 3 duże skały takie po 30-40 cm wysokości(bo wysokości 50cm z rybami które żyją na dnie którę mam aktualnie wygląda beznadziejnie) i ułożenie ich w prawym i lewym rogu i na środku po sztuce i do nich dorzucic pare mniejszych takie przypadkowe ułożenie ?

tylnia szyba zamalowana będzie na czarno (aktualnie jest zaklejona czarnym papierem i jest tragedia, najlepiej tło do środka ale nie mam kasy).

to chyba tyle to są moje główne problem.

czekam na rady i sugestie

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam.

Opublikowano

dzięki dużo czytam więc coś tam wiem :)

czyli 2 gatunki albo jednogatunkowe też ciekawe rozwiązanie pyszczaki ładnie się prezentują bo miałem kiedyś ten sam litraż z nim ale to taki misz masz teraz nastawiam się do prawdziwej malawi.

To jeszcze zostaje problem z aranżacja bo tego nie jestem pewien i zawsze mam z tym problem :)

a i przeczytałem przed chwila same złe opinie na temat filtra aquael turbo 1000 chyba trzeba bedzie kupic 1500 a nie 1000 :)

Opublikowano

Jednogatunkowe Pseudotropheus Saulosi - super sprawa.

Aranżacja to sprawa indywidualna, zrób tak żeby się tobie podobało. Dyżymi głazami zakryj sprzęt. Zawsze oba Aquaele 1000 jak i 1500 miały b.dobrą opinie. Ostatnio jedynie parę postów ze złym słowem na ich temat. Mimo to jeżeli jeszcze nie masz tego filtra to kup 1500, lepiej spełni funkcję w Twoim zbiorniku. Jeżeli masz już 1000 to go na razie zostaw, zobaczysz czy będzie dobrze sprzątał.

Opublikowano

nie posiadam jeszcze wiec wlasnie zastanawiam sie ktory ale wydaje mi sie ze 1000l/h i 600l/h drugi filtr bilogiczny stawiam ze wystarczy to bedzie 8 x wiecej niz litraz :-)

a o aranzacje chodzi mi o to czy potrzebuja groty czy wystarczas niby bloki skalne i bedzie dobrze dla nich.

Opublikowano

Pyszczak jak to pyszczak lubi groty, kryjówki itp., ale jak jest za dużo kryjówek to jest problem z cyrkulacją i z narybkiem. O ewentualnym odłowieniu ryby nie wspomnę. Pooglądaj galerię, jestem pewien, że wybierzesz coś dla siebie.