Skocz do zawartości

Chlorowanie i uzdatnianie w zakładach wodociągów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z pozostałych cudów zdarza się po prostu woda brązowa od żelaza
Krzysiek gdyby tylko tzw "różana woda" to było by pięknie, niestety tak nie jest :( W kranowicie jest wiele różnych związków chemicznych w zależności od tego skąd jest pobierany, do tego jeszcze dochodzą zmiany w składzie zależne od pory roku, plus jak zauważyli koledzy, środki do konserwacji rur itp. Wodociągi kontrolują tylko te parametry które określają normy.
Opublikowano
Od siebie mogę dodać, że wodociągi raz lub dwa razy do roku czyszczą rury. Mianowicie dosypują lub dolewają jakiś środek, jaki tego jeszcze nie wiem. Tak jest przynajmniej u mnie.

Parę lat temu tylko raz wlałem wodę nie odstaną. Mało nie straciłem całej obsady. trzy samice wypluły ikrę. Wyłowiłem ikrę i wsadziłem ją do kotnika, po paru dniach w kotniku pływało ponad 20 maluchów. Do tej pory nie jestem przekonany co było przyczyną tego zajścia. Czy była to nie odgazowana woda, czy coś innego? Chlor wykluczam, gdyż u mnie podobno woda jest pobierana z górnych warstw oligocenu, czy jest ozonowana, podobno nie.

m.in. "pluczą" gdy po badaniach nefelometrycznych mętność wody przekracza 1 NTU, na odżelazienie rur (tzw. brązowa woda leci nam z kranu) dodają reagenty, wchodzące w reakcje z żelazem Fe(II) utleniając go do Fe(III)

dla zainteresowanych (test zrobiony dziś w laboratorium) w załączniku - nie sugerujcie się datą

Jak ktoś chce przeczytac opis, to zapraszam. Wyniki podane w tabelce pokazują co się dzieje po napowietrzaniu wody (tu akurat nie kranowa bo dość kwaśna) przez 30 min.

Od?elazianie i odmanganianie (1).pdf

• Dziękuję 3