harisimi Opublikowano 12 Października 2013 #21 Opublikowano 12 Października 2013 Ja przy 450tce miałem jeden koszyk we fluvalu 404. Jednak nie pamiętam jaki jest w przypadku grysu przelicznik kg na litr. Wskazywany przez ciebie filtr ma 11 litrów więc musisz kupić pod niego ...
Arkady Opublikowano 13 Października 2013 Autor #22 Opublikowano 13 Października 2013 Czyli w jednym koszyku Twojego filtra było ok. 2,1 l wkładu. Pamiętasz o jaką i do jakiej wartości podwyższyło Ci wtedy ph?
stan Opublikowano 13 Października 2013 #23 Opublikowano 13 Października 2013 Pamiętasz o jaką i do jakiej wartości podwyższyło Ci wtedy ph? Arkady nie da się tego tak uogólnić i przyjąć dla każdej wody !! Grys przy tej ilości będzie bardziej buforem niż czynnikiem mocno wpływającym na podwyższenie pH wody. Zapakuj ten grys do akwarium i stopniowo(np. raz dziennie) dodawaj rozpuszczonej w wodzie sody, aż do uzyskania odpowiedniej wartości pH. Pomiar pH dokonuj przed podaniem kolejnej dawki sody. 1
Maciej Opublikowano 25 Października 2013 #24 Opublikowano 25 Października 2013 Gdyby ktoś nie miał ochoty pakować grysu, sypać sody itd. Seachem MALAWI / VICTORIA BUFFER http://www.seachem.com/Products/product_pages/MalawiBuffer.html Malawi / Victoria Buffer jest mieszaniną węglanów specjalnie opracowaną w celu podwyższenia twardości wody, pojemności buforowej i odczynu w zbiornikach z afrykańskimi pielęgnicami. Utrzymuje pH w granicach 7,8 – 8,4. Dla uzyskania optymalnych warunków zaleca się stosowanie łącznie z preparatami Cichlid Lake Salt oraz Cichlid Trace. Sposób użycia: Dodawać codziennie 1 płaską łyżeczkę od herbaty (5g) na każde 40-80 litrów wody, do momentu uzyskania i ustabilizowania się pożądanego odczynu. Później stosować w miarę potrzeby, nie częściej jednak niż co 2-3 tygodnie. Wskazówki: najlepiej rozpuścić bufor w niewielkiej ilości wody. Używać podczas zakładania nowego akwarium, po każdej podmianie wody (po dodaniu Cichlid Lake Salt) oraz między podmianami, jeśli konieczne jest podwyższenie odczynu. Malawi/Victoria Buffer jest przeznaczony do utrzymania pH na poziomie 7,8 do 8,4 (w zależności od użytej dawki). Do obniżenia odczynu poniżej 7,8 można zastosować jego mieszaninę z Acid Buffer. Do podwyższenia odczynu powyżej 8,4 zaleca się używanie Tanganyika Buffer. Dostępny jest również na "największym polskim portalu aukcyjnym" Pozdrawiam, Maciek 2
aarset Opublikowano 25 Października 2013 #25 Opublikowano 25 Października 2013 Mam takie przeczucie graniczące z pewnością, że głównym składnikiem preparatów tego typu jest właśnie wodorowęglan sodu. Z tym, że trochę droższy niż ten spożywczy .
Maciej Opublikowano 25 Października 2013 #26 Opublikowano 25 Października 2013 aarset, wszystko pod szyldem seachem jest droższe...dużo droższe
aarset Opublikowano 25 Października 2013 #27 Opublikowano 25 Października 2013 aarset, wszystko pod szyldem seachem jest droższe...dużo droższe Wiem bo używam kilku ich produktów. Pisałem ogólnie o tego typu specyfikach.
pablojogi Opublikowano 25 Października 2013 #28 Opublikowano 25 Października 2013 a cena tego specyfiku piwko to jaka bo nie doczytałem w linku?
Maciej Opublikowano 25 Października 2013 #29 Opublikowano 25 Października 2013 http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Seachem+MALAWI+%2F+VICTORIA+BUFFER
harisimi Opublikowano 25 Października 2013 #30 Opublikowano 25 Października 2013 Takim czymś można się bawić przy odłowię ale przy zwykłych rybskach F1 czy Fxx to trochę przerost formy nad treścią ... chyba ze komuś grajcarków nie brakuje a nie ma lepszych pomysłów na ich spożytkowanie to czemu nie.
Rekomendowane odpowiedzi