tom77 Opublikowano 3 Października 2013 #11 Opublikowano 3 Października 2013 Mam takie podłoże w swoim podstawowym akwarium. Nie zauważyłem by wpływało to na podwyższenie pH, jeżeli to bardzo nieznacznie. Co do buforowania to tak, ale co do skali tego buforowania - ?. Wydaje mi się, że 1 lub 2 litry w filtrze (mimo że woda przepływa przez niego) jeżeli ma znaczenie to naprawdę niewarte zachodu. Reasumując - bez sody raczej się nie obejdzie. 1
harisimi Opublikowano 3 Października 2013 #12 Opublikowano 3 Października 2013 Jaki to zachód kupujesz wkładasz i czyścisz jak ceramikę . Powierzchnia dla baterii jest również fajna bo to bardzo porowaty materiał. 1
tom77 Opublikowano 3 Października 2013 #13 Opublikowano 3 Października 2013 Tak czy inaczej, bez sody niestety nie da rady:(
harisimi Opublikowano 3 Października 2013 #14 Opublikowano 3 Października 2013 No da się jak się ma mało ryb, stała podmianę, dużo grysu i w kranie dobre KH dla ryb ( choć nie dla nerek i czajników ). W sumie gdybym się pogodził z tym 8 dKH zamiast 10 to bym u siebie nie używał sody do tej pory. -- dołączony post: Arkady tak w ogóle jakie masz KH w akwarium i w kranie ?
Arkady Opublikowano 4 Października 2013 Autor #15 Opublikowano 4 Października 2013 Przepraszam za zwłokę, ale byłem na szkoleniu. Nie mam testu i jak tylko zakupię to podam twardość. Podpowiedzcie, czy mogę w takim wypadku do koszyka 2213 (pojemność 3 litry) władować gryz koralowy. 2228 byłby wówczas jako biolog (czy nie będzie za mało). Gdyby było to kupiłbym używanego 2228, który zastąpiłby 2213. Dzisiaj obsadę powiększyłem o 5 niewielkich samic yellow (aktualnie 19 sztuk).
harisimi Opublikowano 4 Października 2013 #16 Opublikowano 4 Października 2013 2213 z grysem to nic innego niż biolog alkaizujący wodę. Ceramika jest zapewne lepszym materiałem od grysu jako podłoże dla bakterii ale nie zmienia to faktu że już z biobalami mógłby porywalizować.
Arkady Opublikowano 6 Października 2013 Autor #17 Opublikowano 6 Października 2013 Czyli mam rozumieć, że nie warto kupować większego filtra?
harisimi Opublikowano 6 Października 2013 #18 Opublikowano 6 Października 2013 Nie warto pod względem finansowym jak nie masz co robić z kasa to zawsze czym więcej tym lepiej.
harisimi Opublikowano 12 Października 2013 #19 Opublikowano 12 Października 2013 Tak w temacie ilości grysu koralowego w moim sumpie fotka poglądowa ... wanna nie jest mała .
Arkady Opublikowano 12 Października 2013 Autor #20 Opublikowano 12 Października 2013 No ale i baniak słusznych rozmiarów. Do 450l wystarczy 1 kg, czy więcej kupić? Docelowo ten materiał wyląduje w 2228, więc i przepływ wody będzie przez niego większy.
Rekomendowane odpowiedzi