Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bojar: 375l to prawie 2,5 razy tyle, ile mam ja. Więc to chyba normalne, że ten filtr u Ciebie nie wyrabia i nie jesteś zadowolony.

Tu nie chodzi o wymiar akwarium tylko o wydajność modelu 1000.

Po prostu nie wydala z gęstszą gąbką. Nie nadaje się więc do malawi.

Standardowa gąbka Aquael ma duże pory i przepuszcza wszystkie brudy, bez sensu.

Mi został z roślinnego ale planuje wymianę na kubeł lub mocniejszy model

bo stosowanie tego modelu nie ma sensu.

Opublikowano

Miałem TURBO1000 w swojej 160 ale pełnił funkcję tylko mechanika, pomimo tego nie byłem zadowolony. Myślę że jeżeli chcesz tylko jeden filtr tego typu to TURBO1500 to minimum wyposażony w gąbkę i pojemnik na ceramikę. Jednak będąc na Twoim miejscu celowałbym w kubełek np. taki http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/filtry-zewnetrzne/akwarium-250l/filtr-zewnetrzny-hanza-bhw302-hw302-p-19744.html

Opublikowano

Bardzo serdecznie Wam dziękuję, drodzy Panowie.

Muszę przyznać, że z Waszej 'winy' coraz mocniej skłaniam się ku kubełkowemu ustrojstwu. Naturalnie jeśli TURBO, to 1500.

O HW-302 czytałam same dobre rzeczy. W dodatku jest dostępny w 'moim' miejscowym sklepie, więc... bardzo możliwe, że jednak na niego się zdecyduję. Ten model jest ok, czy może lepiej szarpnąć się na HW-303 (http://akwamaniak.pl/bhw-303-filtr-kubelkowy-do-akwarium-max-400l-p-7183.html)?

Raz jeszcze ogromne dzięki - dla ludzi mojego pokroju stanowicie Panowie naprawdę nieocenioną pomoc :)

Opublikowano

Witam:), co do tego turbo to moje zdanie jest takie, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Generalnie to ani z niego mechanik , ani biolog. Jednak jeżeli już zdecydujesz się na kubełek, to zdecydowanie bierz HW-303. Pyski, to niezłe brudasy z większym kubłem, łatwiej będzie o stabilne parametry. Pozdawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Troszkę odkopię temat póki młoda godzina :)

Mam pytanie odnośnie w/w filtra. Czy takie cudo jak aquael 1000  z jednym lub z dwoma pojemnikami zasypanymi ceramiką uciągnie samą biologie w akwarium 160-200l?

Pojemność jednego pojemnika na złoże to 625 ml. Do tego jakiś prefilterek. Jako mechanik w tym zestawie byłaby druga taka głowica z gąbką.

Zaskoczył mnie takim planem kumpel. Planuje on wystartować z malawi i twierdzi że zaoszczędzi parę złotych na kubełku i cyrkulatorze, bo głowice aquaela ma z poprzednich akwariumków. Czy taki plan ma możliwość powodzenia czy raczej nie? Pytam w jego imieniu, bo trochę nieinternetowy jest.

Opublikowano
Godzinę temu, mareckee napisał:

Mam pytanie odnośnie w/w filtra. Czy takie cudo jak aquael 1000  z jednym lub z dwoma pojemnikami zasypanymi ceramiką uciągnie samą biologie w akwarium 160-200l?

Pojemność jednego pojemnika na złoże to 625 ml. Do tego jakiś prefilterek. Jako mechanik w tym zestawie byłaby druga taka głowica z gąbką.

Aquael turbo 1000 da sobie spokojnie radę jako biolog. Z tym ,że skoro chcesz(cie)  aby w takmim akwa pracował  też jako mechanik daj Aquael 2000. Prefiltr  tutaj jest zbędny gdyż tę funkcję niejako stanowi gąbka  która spełnia rolę mechanika. Można dokładać do niego moduły nawet w dwóch liniach równoległych. Ale pamiętaj ,że wtedy spada jego wydajność ( przepływ). Na takim filtrze pracowało kiedyś u mnie akwa 160 litrowe i było wszystko OK ale Aquael 2000. Możesz dać max dwa moduły i gąbkę   ale też jeden moduł i gąbka da radę.

Opublikowano
8 godzin temu, mareckee napisał:

A to ma się jakoś do skuteczności w porównaniu do kubełka czy jedna i druga opcja będzie działała tak samo przy takim litrażu?

..jeżeli chodzi o biologię to różnicy nie ma. Tyle ,że kubełek jest niewidoczny, w akwa masz tylko zasys i wylot. Jeżeli chodzi o Aquela jest po prostu w akwa i zajmuje miejsce.