Jump to content

Fluval FX6 - opinie

Konrad-skorpion

Recommended Posts

Posiadam fx5-kę od 5 lat i ... ja osobiscie miałem pecha ale 2 takie kubełki u kolegów bujaja sie bez problemu. Tak wiec standard. Model jest OK ale zdarzają sie egzemplarze ktore nawalają i mo kubełek w Klubie akwarystycznym jest takim przykładem. Pozostałe kubły ( 4 i 3 letnie ) bujają się bezawaryjnie i filtrują baniaki 900 i 800 litrowe. Wg mnie to dobry wybór mam jednak kilka uwag. Po pierwsze doznałem cieżkiego szoku gdy zobaczyłem ich obecna cenę ja kupowałem je za 850 zł no a ponoć nie ma wyraźnych wzrostów cen ;). Po drugie sprawność tych filtrów spada dość wyraźnie i za pewne z 3500 l/h robi się po roku czy półtorej trochę ponad 2000 jednak to i tak sporo. Po trzecie należy uważać przy zakręcaniu zapinek plastikowa główka jest zbyt delikatna w porównaniu do śrub, które zakręcamy i może sie przełamać wtedy trzeba kombinować inaczej filtr moze łąpać fałszywe powietrze. Po czwarte drobny piasek jest łapany do filtra a ze to urządzenie cały system z wirnikiem ma na dole to ten piasek tam się odkłada. Jeśli nie wypłuczesz go wodą pod ciśnieniem możesz mieć taką przygodę jak ja czyli zatrzymanie pracy urządzenia.

Podsumowując, mądrzejszy o moje błędy za pewne ich nie popełnisz a jak ich nie popełnisz to nie powinieneś miec problemy z tą wygodną w obsłudze zabawką ;).

• Dziękuję 2

Trochę nie na temat, ale zamiast jednego dużego można też przemyśleć 2

mniejsze w tej cenie ma to kilak swoich zalet w tym na pewno stabilizacje

np jeden ulega awarii to drugi jakiś czas sam pociągnie, konserwacja tzn. można spokojnie wymyć filtr bez strachu

Czyli 5 korpusów podoła?

Oczywiście 2 przed pompą, 2 równolegle (FBF i Matrix) z bypassem i jeden z bypassem z wynalazkiem jako biolog itp.

(http://www.akwarystyczny24.pl/azoo-active-filter-4in1-1l-biologiczny-wklad-do-filtra-w-akwarium-o-szerokim-spektrum-dzialania-p-2606.html)

Boję się tylko, że nie pozamiata mi dokładnie kupek z dna. Pewnie jakbym posiadał baniak 450l to nie myślałbym o dodatkowym filtrze-naganiaczu i wspomagaczu biologicznym.

Niech się wypowiedzą fachmeni od takich pomysłów jak FBF ja nie wiem co jak podoła w tym układzie jednak oszczędność jest kusząca zakup FX-a to jednak alternatywny zakup bardzo ciekawej obsady.

• 2 years later...

Koledzy mam problem, odpalam FX6 chwile chodzi a później się sam wyłącza ;/ Wiecie co może być przyczyną ??

-- dołączony post:

Wszystko się wyjaśniło. Musiał się odpowietrzyć (tak mi się wydaje), bo po kilku minutach uruchomił się.