Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tydzień temu wystartowałem swój zbiornik z malawi filtracja fluval fx5. Akwarium 375l narozne.

Na starcie dodalem bakterie do filtra oraz co drugi dzien dodaje. Parametry po tygodniu dojrzewania mam nastepujące:

Ph: 7.8

No2: 0ppm

No3: 0ppm

Nh3/Nh4: 0-0.25ppm ( ciezko rozroznic na skali)

Moje pytanie jest następujące czy w kolejnym tygodniu mogę wpuścić już pierwsze ryby?

Opublikowano

Tak czytałem ten temat. Tylko ze własnie za tydzien minie 2tyg od startu tego akwarium. Filtr pracował wcześniej w malawi troche plukalem filtry ale nie jest to start od 0. Dodaje bakterie. Kiedy wpuscic chociaz kilka ryb aby ruszyc z cyklem

Opublikowano

ja bym zrobił kilka zmian w zbiorniku zanim ryby wpuścisz

1. wymienic gruby zwir na piach

2. zrobic wystrój z jednego rodzaju kamienia np otoczak, serpentynit dobrze jakby otoczaki były w podobnej kolorystyce ale i tak zarośnie wszystko glonem wiec to nie takie istotne

3. Z tyłu umiescic kilka duzych skał 2-3 sztuki

4. usunąc troche kamieni z przodu zbiornika aby ryby mogły pokopać

to tło mi sie podoba nie widziałem takich tapet mozna z nim zgrać reszte wystroju np przy ściankach umieścić otoczaki jakby przedłużenie tła natomiast przód zostawic wolny; zrobic takie półkole kończące sie z małymi kamykami.

Opublikowano

Wystrój tego akwarium to kwestia osobista. Wiec pozostaje tak jak mi lezy :). Co do piachu to jest to drobny zwirek pomieszany z kawalkami skałek. dla mnie jest ok. Poprzedni właściciel też miał malawi. Wole mieć bakterie mnożące sie w podłożu. Piasek może jest ładny i dobry dla kopiących ryb ale nie przemawia do mnie tworzenie sie stref beztlenowych oraz odchody ryb na wierzchu. W tym podłożu pyśki też pokopią ;)