Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli zamiast B1 (S.fryerii) byłby B3 (Otopharynx lithobates Zimbawe Rock).

Dlaczego wziąłbym Zimbawe Rock a nie sulfur head?

1/ Zobacz zdjęcie marsa rybki C3 (O.l. Zimbawe Rock jest jednocześnie rybą B3 i C3) w artykule "Wybór obsady nono-mbuna...". Pamiętaj, że jest to fotka młodego nie do końca wybarwionego samca.

2/ Cytat z wątku http://forum.klub-malawi.pl/otopharynx-opis-spostrzezenia-t21488.html

zakupiłem je jako Otopharynx lithobates 'sulphur head co zgodnie z danymi uzyskanymi w internecie miało mi dać wariant geograficzny Zimbabwe Rock> Samiec był młody i przez ten rok nie wybarwił siew stopniu choćby przypominającym fotografie w internecie. Miał bardziej zielone niż niebieskie naleciałości. Później niestety samiec mi sie rozchorował ( Mykobakterioza ) i zostały 2 samice, które były balastem w zbiorniku bo zwątpiłem w urode tych ryb i nowego samca nie kupowałem. Myśle jednak, ze nie miałem odmiany Zimbabwe Rock a ajkiś nieodkryty do tej pory przeze mnie wariant geograficzny. Przekonuje mnie o tym obecne nazewnictwo w cennikach sklepów gdzie Zimbabwe jest sprzedawany pod swoją nazwą a poza tym już nawet mlody samczyk ( zwycięzca konkursu ), którego miałem okazję oglądać na żywo ma piekne kolory jeszce nie niebieskie ale żołć jest po prostu palce lizać. Dlatego kupującym polecam właśnie tą odmianę bo jest śliczna.

3/ Po co kupować kota w worku? I lepszy wróbel... (zwłaszcza jeśli jest całkiem całkiem)

Czy O.lithobates (jakikolwiek) będzie skutecznym eliminatorem narybku?

Tutaj sytuacja się odwraca i występuję on w roli gołębia na dachu (pewnym i solidnym wróblem jest S.fryerii).

Jednak musimy pamiętać, że cała obsada jest mięsożerna i jak wcześniej pisałem, skał nie musi być tak dużo jak przy mbuna.

PS. Mam nadzieję, że zdjęcie B3 w artykule pojawi się jak młody delikwent C3 się docelowo wybarwi.:)

Opublikowano

Otopharynxa lihobates sulfur head mam obecnie na zbiorniku o którym piszemy samczyk ma około 6cm i jest mega wybarwiony niby F1 ale papieru na to niemam. Zmieniając troche kierunek rozmowy bardzo Mi sie spodobał Protomelas sp.”steveni taiwan” jest opcja połaczenia go z moją rybką A3? (Kosztem Yellowka)

Opublikowano

Musimy trochę uporządkować rozumowanie.

Otopharynxa lihobates sulfur head mam obecnie na zbiorniku o którym piszemy

Czyli kot z poprzedniego mojego postu znajdował się nie w worku tylko w Twoim akwarium:D

samczyk ma około 6cm i jest mega wybarwiony

Wynika z tego, że chcesz go zostawić.

Wnioskuję, że marzy Ci się obsada

(A3) Placidochromis phenochilus Mdoka white lips - stado 2+3

(B2) Protomelas sp.”steveni taiwan” 1+4

Otopharynx lithobates sulfur head 1+3

Widzę 4 możliwości:

1/ To co Ci się marzy

- ale wydaje się, że byłby tłok (dla wszystkich ryb zbiornik 150cm jest minimalny, yellow był jednak mniejszy, przy okazji lepiej różnicował zachowania i miał ładne samice)

2/ Zmniejszenie ilości A3

- zbiornik moim zdaniem zatraciłby swój charakter, bo nie byłoby już żadnego stadka

3/ Zbiornik dwugatunkowy (A3 + B2) lub (A3 + Otopharynx)

- ten wariant bym wybrał (wśród ryb które chcesz), bo i Protomelas i Otopharynx zapewnią kolor żółty, wtedy można troszkę zwiększyć stadko A3 i tylko jeden gatunek miałby "niezbyt ładne" samice, chociaż zastanawiam się czy samice B2 można nazwać "niezbyt ładnymi" - są chyba "średnio ładne"

4/ Zbiornik dwugatunkowy j.w.+ singiel B2 lub Otopharynxa

- na forum zasadniczo unikamy singli

Opublikowano

Oczywiście wybieram opcje 3 (A3-B2) samiczki protomelasa bardzo mi sie podobają;) Otopharynx'ów się pozbęde mają znacznie więcej błękitu niż Steveni taiwan i według mnie brzydsze samiczki:)

Opublikowano

Teoretycznie, na podstawie lektury forum, artykułów w NA i MA oraz bodźców wzrokowych (bo zaraz Eljot będzie mnie przepytywał na okoliczność doświadczenia:) ):

na początek kupiłbym:

8szt A3, żeby zostało docelowo 5-8szt

8szt B2, zeby zostało docelowo 1+3 (a może trochę więcej?)

Tak więc miałbyś jeszcze możliwość manewru.