Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczynając przygodę z pyszczakami, popełniłem standardowy błąd - "dobrałem" obsadę przypadkowo. Wynikało to zarówno z braku dostatecznej wiedzy (ograniczającej się do niełączenia mbuna z piaskowcami), jak i braku ostrzeżenia (żeby nie powiedzieć zachęty) ze strony sprzedawcy.

W efekcie w baniaku 200-litrowym wylądowało:

• 4x M. auratus :)

• 4x M. cyaneorhabdos (maingano)

• 4x P. demasoni :)

• 3x L. caeruleus

• 1x P. saulosi

• 4x M. crabro :)

Ten rodzynek saulosi wynika z tego, że jego trzy samice okazały się być mieszanką caeruleusa... Pojechałem po bandzie, co? :)

Domyślacie się co się stało. No cóż, uczymy się na błędach.

Poniżej aktualna obsada i jej zachowanie w nieco większym 240l baniaku (120x40x50). Ogólny problem był i pozostał ten sam - złe proporcje płci (wylosowałem same anty haremy).

• 1+1 M. auratus

Samca auratusa uwięziłem w kotniku, bo zaczął mordować co popadnie, ostatnia jego ofiara to samica caeruleusa... Samica auratusa spokojna, niesamowicie witalna - trzy razy ją odratowywałem z bardzo kiepskiego stanu po zalotach samca. Samiec wylatuje.

• 1+1 M. maingano

W miarę spokojne.

• 2+1 M. crabro

U mnie to największe gamonie, jeszcze do niedawna wszystko je goniło. Teraz są już wielkie, za wielkie nawet optycznie do tego akwa. Z bólem serca, ale muszę się z nimi rozstać, a szkoda, bo samce są piękne. Samica długo była wybiedzona, teraz się poprawiła, choć często samce ją gonią.

• 2+1 P. demasoni

Mały ale wariat... Jeden samiec goni drugiego, ale daje mu żyć. Za to samica wybiedzona, skóra i (k)ości, jeden samiec ją katuje.

• 1+0 L. caeruleus

Piękny, spokojny, sam jak palec.

Zajrzawszy tutaj:

skłaniam się tu takiej konfiguracji:

• Labidochromis caeruleus 1+3

• Melanochromis cyaneorhabdos 1+3

• Labidochromis zebroides 1+3

1. Macie jakieś uwagi to tej obsady?

2. Z sentymentu dumam nad zostawieniem samicy auratusa. Czy zostawianie takich pojedynczych niedobitków ma w ogóle sens?

Opublikowano

Witam.

No, pojechałeś i to ostro z tą 1 obsadą. Jeśli chodzi o maingano i caeruleus to jak najbardziej, ale nie chce się wypowiadać na temat zebroidsa, ponieważ nigdy nie słyszałem o takim gatunku. Nawet nie ma go w bazie ryb. Z tą samiczką auratusa nie ma sensu, bo powinna być w haremie, a auratus nie pasuje do tych 3 gatunków.

• 4 tygodnie później...