Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w podjęciu decyzji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Około tygodnia temu, w założonym 09.08.2013r. akwarium, pojawił się na kamieniach oraz tle okrzemek. "Uspokojony" przeczytanymi na forum informacjami postanowiliśmy "przeczekać" jego inwazję. Dziś zauważyliśmy, że na kamieniach oprócz okrzemka pojawił się inny rodzaj glonów. Przeszukując forum natrafiliśmy na kilka wątków dotyczących szantrasji. Nie mamy jednak pewności, czy to ten glon, czy jest to tylko jakaś "mutacja" okrzemka.A może jest to jeszcze coś innego? Prosimy o pomoc w identyfikacji i ewentualne radu dotyczące dalszego postępowania.

Akwarium panoramiczne 120x40x50, filtracja - dwa kubełki Tetra Tec TX 700, falownik JVP-101, oświetlenie 2x30W Sylvania Aquastar i Sylvania Gro-lux świecące codziennie od 15:00 do 22:00. Obsada: 10 szt. Pseudotropheus saulosi (4-5cm) oraz 6 szt. Melanochromis cyaneorhabdos (2,5-6cm). Parametry mierzone testami kropelkowymi JBL (trzymają się od początku na stałym poziomie): PH = 7,9, KH = 10, GH = 15, NO2 <0,01, NO - kolor pomiędzy 40 a 80 /kolorystyka bliższa 40/, NH4 <0,05.

Poniżej kilka zdjęć okrzemka sprzed tygodnia (1 i 3) i z dzisiaj (2, 4, 5, 6 i 7):

1.

_P8296870.jpg

2.

_P9036901.jpg

3.

_P8306880.jpg

4.

_P9036912.jpg

5.

_P9036909.jpg

6.

_P9036908a.jpg

7.

_P9036908.jpg

Z góry dziękujemy za pomoc

K&D

Opublikowano

Kolego to jest najprawdopodobniej szantrasja. Mam takie na kamieniach i nic z nimi nie robię. Ryby pięknie skubią te glony. Poza tym pięknie falują w prądzie wody i wygląda to całkiem nieźle. Ja na Twoim miejscu poczekał bym i nic nie robił. Zapewne to nie ostatni glon jaki pojawi się w Twoim akwarium. U mnie też mam okrzemki i szantrasje. Tam gdzie szantrasja opanowała cały kamień okrzemek ustąpił. Nie pozostaje Ci nic innego jak cierpliwość.

Chyba, że nie chcesz mieć glona w akwarium to wtedy długa walka bo szantrasji tak łatwo się nie pozbędziesz.

Na forach roślinnych używają do walki z krasnorostami węgla w płynie. Nie wpływa na parametry wody, nie obniża pH a idealnie zwalcza te glony. Tylko dawkowanie musi być większe lub bezpośrednio na glon ze strzykawki. Przedawkowanie węgla w płynie nie wpływa ujemnie na ryby w akwariach roślinnych z racji, że większość tego aldehydu pobierana jest przez rośliny. W akwarium malawi przedawkowanie może odbić się na rybach choć ja tego nie testowałem. Taka kuracja może potrwać do 14 dni codziennego dawkowania węgla bezpośrednio w glon.

Opublikowano

też miałem to cholerstwo i nie mogłem się tego pozbyć mimo szorowania szczoteczką do zębów i robieniu dość obfitych podmian raz na tydzień

mi się osobiście to nie podoba ale kwestia gustu

Bandzior interpunkcja proszę ;)