Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe. Gratuluję tarła. Byłem u akwarysty który hodował white lipsy w standardowym 240 litrów. Dorosły do kilkunastu cm i sprzedawał od nich młode , także też do tarła doszło w bardzo małym zbiorniku jak na tą rybę. Twierdził że były bardzo spokojne , ale nie chciał ich już męczyć w tym zbiorniku i sprzedał stado. To taka ciekawostka bo spotkałem się z wieloma opiniami a mianowicie iż aby zaobserwować tarło niezbędny jest spory baniak. Oczywiście nie zachęcam do trzymania tych ryb w małych szkłach.;) A może ktoś też podzieli się spostrzeżeniami odnośnie phenochilus Tanzania? Piękne ryby a tak mało opisów na rodzimych forach. Agresja porównywalna do swych niebieskich braci z białymi ustami?:huh:

Opublikowano
29 minut temu, seba8989 napisał:

Gratuluję tarła. Byłem u akwarysty który hodował white lipsy w standardowym 240 litrów.

Może było to akwarium jedno gatunkowe? U mnie w 450l z pozostałą obsadą non-mbuna nawet nie próbowały podchodzić do tarła a pływały w nim prawie dwa lata. Wydaje mi się, że są to delikatne ryby i potrzebują spokoju aby doszło do zbliżenia :)

5 godzin temu, Merlot napisał:

Co nie zmiania faktu, ze Seba mógłby wrzucić jakieś nowe foto :)

Postaram się dziś o jakiś film. Zdjęcia nie oddają ich urody ;)

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,
Wracając do Malawi po przerwie i napotkaniu artykułu o obsadzie non-mbuna do 450l, dołączam do grona posiadaczy białoustych Placidochromis phenochilus (Mdoka).
Na początek kupiłem 3 większe w układzie 1+2 oraz 8 małych. Do tego Yellow 1+4.

Pozdrawiam

20170616_215915.jpg

20170617_131645.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo ładna obsada do 450 litrów - dwugatunkowo: powiększone do 11 sztuk stado Mdok i harem Labidochromis Caeruleus. Będziesz zadowolony. Chociaż muszę przyznać, że jestem zwolennikiem wpuszczania stada Placidochromisów jednakowej wielkości. Powodzenia:smile:

Opublikowano

Taki był plan 10 małych Mdok ale nie mogłem się oprzeć jak zobaczyłem dorosłe piękne stado i tylko cena sprawiła że jest taki układ. Jest teraz na co patrzeć i czekac, obserwować jak młode będą rosły.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, młode dorosną i nie ździwię się, gdy któryś z młodzików zostanie numerem 1:). Patrząc na zdjęcia nie byłbym pewien układu 1+2. Ryby mają trochę postrzępione płetwy, więc ciężko ocenić, ale ta mniejsza ryba wygląda na samca.

Edytowane przez pozner