Skocz do zawartości

Pomoc w przeprowadzce do 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do naświetlaczy to po przeczytaniu kilku wątków na forum temat zrobił się bardzo ciekawy. 2X10W powinno wystarczyć? Barwa 6500k czy 12000 k?

Opublikowano

Co do barwy to zależy tylko od Ciebie co chcesz mieć w akwa. Przy 6500K będziesz miał jaśniej dla oka, przy 12000 będzie chyba ciemniej, ale ryby ładniej będą wyglądać. Z tym, że na dzień dzisiejszy to chyba nie dostaniesz gotowych 12000K. Musiał byś coś sam pokombinować.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o temperaturę barwową to jest to mniej więcej tak( nie ciemniej czy jaśniej) tylko rozkłada się to od koloru żółtego do niebieskiego.

Poniżej masz rozkład dokładny;

uploaded-file-37-800x600-simple.png

NIe ma tam 6500K ,a jest to odpowiednik światła dziennego w południe.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Stan tabela określa to bardzo ogólnikowo aby poznać dokładną "barwę" światła, przydał by się jeszcze wykres widma danego źródła. Między (widzialną) barwą świetlówki 6500k i naświetlacza LED jest IMHO ogromna różnica wynikająca z zakresu widma, który w LED-ach jest znacznie uboższy (problem z czerwienią).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie no zgadza się eliot. Ja chciałem pokazać na czym polega w ogóle temperatura barwowa przy tym samym oświetleniu. W tym przypadku naświetlacz(halogenu) led. Jeżeli chodzi o kwestie led vs świetlówka to już tylko i wyłącznie sprawa osobista co komu się podoba, bo dla samych ryb nie ma to znaczenia( to nie rośliny czy morska fauna/flora).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja nawołuje właśnie do tego abyś zrobił biologa z 2228, twój deni nie będzie miał co przerabiać jesli usuniesz wszystkie wkłady bo NH 3/4 nie przerobi się kolejno na NO2 i NO3 a ryby zdechcna bo zatrujesz wodę ;). Musisz mieć biologa. Sposób na deni na pewno trochę osłabia filtr biologiczny i mechaniczny ale jeśli chcesz mieć w środku jeszcze wewnętrzny to mając kulawego biologa w 2228 i pełnego w 2213 masz wszystko OK. Gdybyś chciał mechanika zewnętrznego w kuble wtedy trzeba by myśleć jak to zorganizowac tak zostaw biologi i deni jak masz. Gąbki wspomagają proces ale bez ceramiki będzie to na pewno o wiele mniej wydajne.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie będzie za mało, na pewno wystarczy, masz silnego biologa 2228 nawet lekko osłabiony denitryfikatorem ma nadal sporą moc ( podejrzewam że i z 90% tego co by miał bez ) , masz dodatkowy biolog 2213, który kiedyś sam ciągnął mi 240kę ( nie dla pysków ) i do tego mechanika oraz denitryfikator ... będzie dobrze ... no i bez Prezesowania mi tu :P ...szafy do łubu dubu nie zamierzam stawiać :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję każdemu z Was za pomoc. Za parę dni ruszam z przeprowadzką. Jakby co to pozwolę sobie jeszcze skorzystać z Waszej fachowej wiedzy. Pozdrawiam serdecznie.

Arkady