Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otoczaki jak dla mnie są super ! Pod warunkiem, że w akwarium zostaną użyte wielkie i małe otoczaki ułożone w bardziej naturalny sposób np. jak na filmików który wrzucił Maciek ( sam jestem fanem tego baniaka). Gruzowisko z samych małych otoczków nasypane ,,z taczki" do mnie nie przemawia. Najważniejsze żeby właścicielowi się podobało.

Opublikowano

Moim zdaniem otoczaki mają w sobie coś. Nie mówię o pojedynczych sztukach gdzieś walniętych od tak sobie. Takie gruzowiska mają w sobie nieład naturalny co przy porośnięciu glonami da niesamowity efekt. Jednak tak jak i Hari otoczka nie dałbym do swojego akwarium. Może za jakiś czas?

Opublikowano

Zalane prawie całe, proporcje 50% uzdatnianej na 50% starej wody. Podłączony filtr z akwarium pracującego 10 m-cy. Jutro podłączę kolejny, badanie wody i w niedzielę rybki SIUP.

post-12700-14695714580942_thumb.jpg

Opublikowano

No to nastąpiła "wiekopomna chwiła" - ryby w Nowym zbiorniku i widzę ogromną różnice pomiędzy 200l a 700l.

Zachowanie ryb relatywnie uległo zmianie na plus. W 200l (2+4 saulosi i 1+3 cynotylapia) były ciągłe przepychanki, 1 samiec saulosi stracił teren i kompletnie zagoniony w róg, samice podszczypywane, cynotylapie w miejscu na upatrzonych pozycjach.

W 600l rewelacja, samice saulosi pływają ławicą, żółta kula mknie przez całą długość (w 200l dwa ruchy "żabką" i nawrót) dominująca na przedzie, wyraźnie ciemniejsza reszta grzecznie za nią rozciągnięta na kilkanaście cm. Hary w "norach" głowy wystawione jak Mureny i wyskok z dziury - dwie pętle i ponownie w "blok startowy"- samiec krąży od jednej do drugiej. I te prędkości, jak "rozwiną płetwy" to mkną jak torpeda magnetyczna.

Reasumując, takie akwarium w pracy to gorsze niż osoba paląca :D , która musi na chwilę wyjść, a ja to ustawiłem przy samym biurku :cool:

post-12700-1469571458221_thumb.jpg

post-12700-14695714585265_thumb.jpg

Opublikowano

ładnie to wygląda, mała uwaga połóż grzałkę w poziomie za kamieniami bo strasznie rzuca się w oczy, fajny stosik kamieni, co do zachowania ryb to pewnie, że będą inaczej pływać i bardziej naturalniej to wygląda:-))) powodzenia!!!