Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak OskarFKP, tło wklejone na silikon wewnątrz.

Wstępnie kamienie ułożone, lewa strona mroczna z grubą frakcją dna, prawa żwirowa z dominującymi wapieniami. Przy dłuższym użytkowaniu obu typu kamieni (gnejs i wapień) kolor od strony oświetlonej jest zbliżony z prześwitami wapienia od bocznych i dolnych krawędzi dlatego zdecydowałem się połączyć oba typy kamieni zamiast zastosować jednolity. Dodatkowo miał być efekt głębiny z lewej. Dojdzie jeszcze Kryptokoryna przy przejściu do lewej strefy tworząc dodatkową "ganicę".

Później w trakcie eksploatacji dołożę jeszcze drobne mniejsze kamienie, ale to już po obserwacji życia i prądu przy dnie - chodzi o laminarny przepływ w kierunku zbierania detrytusu (lewy tylny narożnik jest spływem całkowitym, prawa strona jest wyłącznie wejściem czystej wody).

Kilka zdjęć ale bez całkowitego zalania nie jest tak dobra w widoczności układu.

post-12700-14695714574582_thumb.jpg

post-12700-14695714575267_thumb.jpg

post-12700-14695714575999_thumb.jpg

Opublikowano
Tak OskarFKP, tło wklejone na silikon wewnątrz.

Dzięki za odpowiedź. Świetnie to wygląda ! Zobaczę jak moje pcv bedzie wygladało po zamontowaniu jeśli nie będzie zadowalającego efektu spróbuję zrobić tło jak twoje. Gratuluję pomysłu.

Opublikowano
Kamienie wyszły tragicznie - to jest przykład jak ma nie być w Malawi.

Muszę przytachać nowe kamulce bo z tego nie ma co ułożyć.

Mnie chodziło o tło że wygłada fajnie co do kamieni jeszcze się nie przygladałem bo ten etap daleko przede mną :)

Opublikowano

Świetne pomysłowe tło: tanio i z gracją;)

Jedynie co bym zmienił to ułożenie skałek w formie domków, dla mnie trochę nienaturalnie ale... To Tobie ma się podobać;)

Opublikowano
Kamienie wyszły tragicznie - to jest przykład jak ma nie być w Malawi.

Muszę przytachać nowe kamulce bo z tego nie ma co ułożyć.

Nie ma jak samokrytyka, ale faktycznie trochę Stonehenge;)

2Q==

Opublikowano

Chyba lepiej wyglądały by same wapienie. Jak się będzie sprawować grubsza frakcja podłoża to wyjdzie w praniu. Co do tła to podzielam zdanie kolegów - bardzo fajnie wygląda.

Opublikowano

Kamienie wyjąłem i tym razem wrzuciłem je ponownie - dosłownie, zero układania tylko jak leciało z wora. Wyszedł zgrabny stosik i nie wiem co o tym sądzić. Wywalić czy nie?

post-12700-14695714576648_thumb.jpg