Skocz do zawartości

Zmiana miejsca tymczasowego akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Jako że jestem na drodze budowania nowego projekty malawi muszę ustąpić półkę na której stoi moja 102. Jutro chciałem przenieść na inną półkę na której będzie zaś krabarium ( ale to już jak będę miał malawi by to akwa było wolne ). I moje pytanie jest następujące:

Jak mam to odpowiednio zrobić żeby wpuścić ryby jeszcze w tym samym dniu ( najlepiej jak najszybciej ) , chodzi o filtr zew.( tzn z filtrem wiem tyle że musi cały czas chodzić , ryby będęmiał we wiaderku bo nie mam nic innego to tam będzie cały czas na chodzie, podłoże , i kamloty ???? czyścić , piasek płukać ???

[102] Malawi

Opublikowano
czyścić , piasek płukać ???

Nie czyść i nie płukaj piasku. Najwięcej bakterii masz właśnie w piasku. Z filtrem dobrze kombinujesz, niech chodzi cały czas. Nalej wody z akwa do wiaderka włóż tam wylot i zasys kubełka i spokojnie zabierzesz sie za inne czynności. Ryby jak będziesz miał w wiaderku nie zapomnij o napowietrzaniu, będziesz spokojniejszy a za razem będzie więcej czasu. Przenosząc swoją 720-tke zajęło mi to około 4 godz z wyniesieniem akwa do innego pokoju.

Opublikowano

Ok rozumiem to piasek przełożę też do osobnego wiaderka nic z nim innego nie robiąc i kiedy akwa będzie już na swojej półce to przełożę wraz z kamieniami. Wodę chciałem porozlewać do wiaderek i dać z 20% świeżej jak na podmianie może tak być ?

[102] Malawi

Opublikowano

Już napisałem że mi to zajęło 4 godz. Spuszczenie wody, wyłapanie ryb, wyjęcie dekoracji, wyciągnięcie piasku. I odwrotność. U Ciebie jest mniejsze akwarium, wiec powinno pójść szybciej. Myśle że przy spokojnym tempie bez szaleństwa, od wyłowienia do wpuszczenie około 3godz.

• Dziękuję 1